Érkezik a Sapphire HD 7790 2GB OC: új kártya, új hűtés

Az újdonság válaszlépés lehet a GeForce GTX 650 Ti Boost erős szereplésére.

Érkezik a Sapphire HD 7790 2GB OC: új kártya, új hűtés

A Sapphire bejelentette a Radeon HD 7000 sorozatot kiegészítő, nemrégiben kiadott HD 7790 egy újabb verzióját, a megduplázott VRAM-mal szerelt Sapphire HD 7790 2 GB OC-t.

Az új, 28 nm-es csíkszélességen gyártott Bonaire GPU-n alapuló kártya 896 darab stream processzorral dolgozik, és ezen a kiadáson az első változatokhoz képest kétszer annyi, azaz 2 GB GDDR5 memória teljesít szolgálatot, természetesen továbbra is 128 bites csatolón keresztül. A GPU és a RAM órajelei egyaránt meg lettek piszkálva, a gyári tuning ennél a kártyánál 1050 MHz-et (+50) és 1600 MHz-et (+100) (6,4 GHz effektív) jelent az üzemfrekvenciákat tekintve.

Ugyanakkor az újdonságok listája nem merül ki ennyiben, a Sapphire lecserélte az első változatokon dolgozó hűtést. Egy új típust tervezett, amely két darab hőcsővel operál és egyetlen, középre helyezett ventilátort tartalmaz, amely portaszító csapágyakkal van szerelve. A nyomtatott áramkör hátoldalára fém burkolatot helyeztek, ami a fizikai védelem és merevség megőrzése mellett hűtést biztosít a hátoldali GDDR5 lapkáknak is.

A másik újdonság, hogy a sűrűn lamellázott hűtőborda hozzá van csatlakoztatva a hátlapi lemezhez a PCB-n keresztül, itt pedig a légáramlás is átjut a másik oldalra, ami a Sapphire mérnökei szerint azt eredményezi, hogy a memória chipek képesek 13 Celsius fokkal hűvösebben üzemelni a korábbi megoldáshoz viszonyítva.

A kimenetek terén nincs semmi szokatlan, kapunk két darab DVI-t (DVI-I és DVI-D), egy HDMI-t és egy DisplayPort (single) kimenet, így maximálisan négy darab megjelenítő támogatott. A tápellátás esetében is 6 tűs PCI Express tápcsatlakozóval történik. Ahogy arra az előzetes hírek alapján számítani lehetett, a HD 7790 extraként egy ingyen játékkal is megajándékozza vásárlóját a dobozban, amely nem más, mint a Bioshock Infinite.

A Sapphire közleménye szerint az új Radeon HD 7790 2GB OC már jelen pillanatban is elérhető, így biztosan megérkezik majd hazánkba is, de a várható vételár egyelőre nem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward