Érkezik a Samsung első 1 TB-os M.2-es NVMe SSD-je

Az SM961-es sorozat megjelenésére rövidesen számíthatunk, legalábbis erre utal egy árlista, amit azóta eltávolítottak.

Érkezik a Samsung első 1 TB-os M.2-es NVMe SSD-je

A Samsung már szállítja legújabb M.2-es formátumú SSD kártyáit, amelyek az SM951-es modellek helyére érkeznek, méghozzá SM961-es típusjelzéssel. Ezek a kártyák elsősorban az OEM szegmens szereplőit veszik célba, de elődeikhez hasonlóan kiskereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek – a jelek szerint jobb teljesítménnyel és jobb áron, mint a 950 Pro vagy az SM951 sorozat tagjai.

A Samsung SM961-es családja 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os tagokkal büszkélkedik, extraként pedig még egy 1 TB-os modell is érkezik, ami egyben a Samsung első 1 TB-os M.2-es NVMe SSD-je lesz. Az új SSD kártyák fedélzetén egy friss, Polaris kódnévre keresztelt vezérlő dolgozik, ami a jelenlegi információk szerint elődjénél fejlettebb csíkszélességgel készül, hőtermelése pedig szerényebb lesz, így kevésbé jelentkezhet a túlmelegedésből fakadó „throttling”, ami az órajel és a teljesítmény csökkenésével jár. Az új vezérlő egyébként 5 processzormaggal rendelkezik és nyolc csatornán keresztül szolgálja ki a hozzá kapcsolódó NAND Flash memóriachipeket. Utóbbiak szerepét harmadik generációs 3D V-NAND példányok tölthetik be.

Az új SSD kártyák mind az SM951-es, mind pedig a 950 Pro modelleknél jobb teljesítményt nyújtanak – már amennyiben a fenti adatok pontosak –, ár terén pedig szintén ütőképesek lesznek az újdonságok. A fenti összegekből kiszámolható gigabájtonkénti ár a SATA alapú SSD meghajtókéhoz képest még mindig magas, de azért már érzékelhető a csökkenés. Például a 950 Pro sorozat 512 GB-os tagja jelenleg 320 dollár körüli áron kapható, ezzel szemben az SM961-es család 512 GB-os példányáért csak 280 dollárt kérnek, legalábbis jelenleg.

Az újdonságok hazai megjelenésével kapcsolatban egyelőre nincs információ, így a várható végfelhasználói árak sem ismertek. Az viszont biztos, hogy jót tesz a gyártók közötti versengésnek egy új, ígéretes tulajdonságokkal rendelkező SSD sorozat felbukkanása.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward