Érkezik a Raspberry Pi 25 dolláros kiadása

Az olcsó, ARM alapú mini PC több területen is remek választás lehet.

Érkezik a Raspberry Pi 25 dolláros kiadása

A Raspberry Pi jelenleg egyféle kivitelben kapható: a Model B kiadás 35 dollárba kerül, cserébe egy ARM alapú Broadcom SoC egységet, 512 MB-nyi rendszermemóriát, két darab UBSB 2.0-s portot, HDMI videó kimenetet és Ethernet vezérlőt is kínál – mindezt egy kompakt, 8,33 x 5,33 centiméteres nyomtatott áramköri lapon.

Korábban, mikor a Raspberry Pi érkezéséről szóló első hírek felröppentek, olvashattunk egy olcsóbb, mindössze 25 dollárba kerülő, Model A típusjelzéssel ellátott példányról is, ám ez a termék eddig nem került forgalomba. A jelek szerint a helyzet hamarosan megváltozik, ugyanis a szóban forgó kiadás sorozatgyártása már megkezdődött,így a következő év elején kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk vele.

A 25 dolláros újdonság tehát 10 dollárral olcsóbb, mint Model B típusú társa, igaz, a kedvező ár mellé sajnos csökkentett funkcionalitás társul. Az ARM alapú Broadcom SoC 512 MB helyett már csak 256 MB memóriával gazdálkodhat, USB portból pedig csak egy áll rendelkezésre. Ennél is rosszabb hír hogy az Ethernet vezérlőnek is búcsút kell mondanunk. A karcsúsítás eredményeként azért pozitívumra is számíthatunk: a Model A a Model B kiadáshoz képest kevesebb, mint feleannyit fogyaszt.

Hogy mire lesz jó a karcsúsított, szuperolcsón érkező ARM alapú mini PC? Gyártója szerint a termék robotikai feladatokra, ipari vezérléssel kapcsolatos feladatokra, automatizálásra és akár szuperolcsó médiaközpontként is alkalmazható lesz. Utóbbi területen komolyan behatárolja a lehetőségeket az Ethernet vezérlő hiánya, de a termék még így is vonzó választás lehet. Akinek pedig szüksége van a Model B kiadás funkcionalitására, 35 dollárért cserébe továbbra is megvásárolhatja a terméket, amihez hamarosan 1080p-s kamerát is lehet kapni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward