Érintőkijelzős ASUS noteszgép Temash APU-val

Az ASUS X102BA a költséghatékony, kompakt noteszgépet kereső diákokat veszi vélba.

Érintőkijelzős ASUS noteszgép Temash APU-val

Az AMD Kabini APU egységei idén májusban mutatkoztak be, és velük együtt a Temash APU-k is megjelentek, amelyek tulajdonképpen ugyanarra az alapra épülnek, mint a Kabini APU-k, de alacsonyabb órajelen üzemelnek, így alacsonyabb a fogyasztásuk is.

A papíron igencsak vonzónak tűnő Temash APU egységek egyelőre nem nagyon akarnak feltűnni a kereskedelmi forgalomba szánt konfigurációkban: eddig csak a HP TouchSmart 11-es, illetve az Acer V5-122P noteszgépében láthattunk ilyen központi egységeket, egyéb konfigurációkban nem igazán.

Szerencsére most egy újabb noteszgéppel bővül a kínálat, hála az ASUS-nak, aki bemutatta X102BA típusjelzéssel ellátott noteszgépét. Az újdonság tulajdonképpen egy 10,1 colos érintőkijelzővel ellátott AMD-s netbooknak tekinthető, ami kifejezetten az olcsóbb noteszgépek piacán próbál majd labdába rúgni. A vállalat egyelőre nem közölte a termék árát, de az optimista források 300 dollár körüli összegre számítanak, ami Windows 8 és Office 2013 hozzáadásával is csak 400 dollár környékére növekszik. Hogy valóban így lesz-e? Nos, az idővel kiderül.

Tippek helyett foglalkozzunk inkább a tényekkel. Az ASUS X102BA 10,1 colos képátlójú LCD kijelzője 1366 x 768 pixeles natív felbontást alkalmaz és olcsó noteszgép lévén IPS helyett TN panelt használ. A kijelző 10 pontos érintő támogatást is kapott, ami Windows 8 operációs rendszer alkalmazásakor különösen jó szolgálatot tehet.

A notebook belsejében egy A4-1200-as típusú Temash APU lapul, amely két darab, összesen 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkező, Jaguar architektúrára alapozó processzormagnak ad helyet. A processzormagok 1 GHz-es órajelen ketyegnek és rajtuk kívül egy Radeon HD 8180-as integrált videó vezérlő is rendelkezésre áll, ami 128 stream processzorral gazdálkodik és 225 MHz-es magórajelen üzemel. A szóban forgó Temash APU egycsatornás DDR3-as memóriavezérlővel érkezik, ami a DDR3-1066 MHz-es, illetve a DDR3L-1066 MHz-es memóriachipeket kezeli.

A 3,9 wattos TDP-vel büszkélkedő Temash APU mellé 33 wattórás akkumulátor jár, amellyel egyetlen teljes akkumulátortöltéssel - 720p-s videók lejátszása esetén - nagyjából ötórányi üzemidő várható. Amennyiben internetezésre vagy szövegszerkesztésre használjuk a terméket, úgy az akkumulátoros üzemidő még kedvezőbb lehet.

Az új notebook 2 GB-nyi vagy 4 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriával kerülhet forgalomba, az adatok tárolásáról pedig választásunktól függően 320 GB-os vagy 500 GB-os merevlemez gondoskodhat. Az X102BA 802.11n WiFi vezérlővel, valamint 4.0-s Bluetooth vezérlővel egyaránt rendelkezik, de ezek mellett HDMI és D-Sub videó kimenet és egy USB 3.0-s port is lesz rajta. A sort egy SD memóriakártya-olvasó, illetve egy 720p-s webkamera zárja.

A termék mellé a hírek szerint a Microsoft Office Home and Student 2013 teljes verziós kiadása is jár - a Windows 8 mellett -, így az X102BA remek választás lehet alacsonyabb költségvetésből gazdálkodó, de mindenképpen kompakt noteszgépre vágyó diákok számára.

A Temash alapú noteszgép 266 x 185 x 23,3-29 milliméteres mérettel érkezik, tömege pedig 1100 gramm lesz. A képen látható fekete modell mellett fehérben, rózsaszínben és óceán kékben pompázó példányok is forgalomba kerülnek a nem is oly távoli jövőben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward