Érdekesnek ígérkezik a Bay Trail SoC-ok kínálata

Nem kevesebb, mint 12 Bay Trail SoC egység tulajdonságairól hullott le a lepel.

Érdekesnek ígérkezik a Bay Trail SoC-ok kínálata

Kiszivárgott némi információ az idén érkező Bay Trail platform tulajdonságaival kapcsolatban. A friss hírek alapján úgy tűnik, az Intel szakít az Atom márkanévvel az olcsóbb asztali számítógépekbe, illetve noteszgépekbe szánt platformoknál, ami a Cedar Trail csúfos szereplését elnézve mindenképpen bölcs stratégiai döntésnek nevezhető. Persze az Atom márkanév is megmarad, de azzal csak a Bay Trail-I platform esetében találkozhatunk.

Egy júniusban bemutatott Intel Bay Trail tábla

A Bay Trail platform háromféle kiadásban érkezik. A Bay Trail-I a beágyazott rendszereket veszi célba, míg a Bay Trail-M az olcsóbb noteszgépekben, a Bay Trail-D pedig a költséghatékony, kompakt asztali számítógépekben tűnhet fel. A Bay Trail-I család Atom sorozatú tagokat, a Bay Trail-M és Bay Trail-D családok pedig Celeron, illetve Pentium sorozatú tagokat tartalmaz. A különböző márkanév ellenére az alapok teljesen azonosak: mindegyik friss központi egység - vagyis inkább SoC - egyformán 22 nm-es csíkszélességgel készül, illetve mindannyian a legfrissebb Silvermont architektúrára támaszkodnak. Szerencsére nem csak processzormagok, hanem IGP terén is lesz változás, ami a Cedar Trail után igazi felüdülés. A PowerVR SGX 545-ös integrált grafikus vezérlő átadja a helyét az Intel saját fejlesztésű, Gen7-es architektúrára alapozó IGP-jének, ami az Ivy Bridge sorozatú processzorokból lehet ismerős. Persze az IGP-t nem egy az egyben emelik át: némi optimalizációra lehet számítani, ami a teljesítményt csak minimális mértékben befolyásolja. Az új IGP alkalmazása nem csak a nagyobb teljesítmény miatt jó hír - ami a rivális megoldásokéhoz képest még így sem lesz túl acélos - , hanem azért is, mert a PowerVR SGX 545 esetében megszokott, túlzás nélkül csapnivaló szoftveres támogatás a múlté lesz.

Ezek után lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a különböző Bay Trail platformok tagjai:

Hogy az új IGP, a jobb terméktámogatás és az Atom név mellőzése összességében elegendő lesz-e a sikerre? Nos, ez hamarosan kiderül, ugyanis a Bay Trail platform első képviselő már az idei év végén bemutatkoznak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward