Érdekes újdonságok netbook-fronton

Két érdekességről is beszámolhatunk a parányi hálógépek terén: a PSION egy leginkább viccesnek mondható kijelentéséről, valamint egy már "vérkomoly" ügyről az Intel és az nVidia között.

Érdekes újdonságok netbook-fronton

Két érdekességről is beszámolhatunk a parányi hálógépek terén: a PSION egy leginkább viccesnek mondható kijelentéséről, valamint egy már "vérkomoly" ügyről az Intel és az nVidia között.

Ami a PSION-t illeti - emlékszik még rájuk valaki? -, ők a maguk részéről kijelentették, hogy a netbook kifejezést többé senki nem használhatja, lévén az az ő védjegyük. "Őrült Iván"-tól eltérően azonban nekik némi alapjuk valóban van erre a kiejelntésre, nevezetesen az, hogy még annak idején volt egy netBook névre hallgató termékük, ami ugyan kudarcba fulladt, de a nevet így akkor is elsőként ipiapacsolta.

Ez esetben csak az a kérdés, hogy ez miért pont most jutott eszükbe, miközben a netbookok már több, mint egy éve köztünk vannak? Ha eddig el tudták viselni, hogy így nevezik őket, most hirtelen mitől lett elegük belőle? Nem tudni. A kijelentést mindenesetre a maguk részéről láthatólag komolyan gondolják, de még így is kérdés, hogy lesz-e foganatja a dolognak, és hogy ha igen, akkor ezután minek nevezzük majd a kis gépeket?

Ami pedig az Intelt és az nVidiát illeti: előbbit egyesek szerint komolyan aggasztja, hogy az utóbbi megpróbál betörni a felségterületére az Ion platformjával, ami - egy nVidia GeForce 9400M-el kombinált Atom processzornak köszönhetően - teljes HD-kapacitással vértezi fel a szerény kis netbookokat, nagyot fejelve így a képességeiken egyetlen huszárvágással. Ennek kapcsán napvilágot látott egy olyan felvetés is, miszerint az Intel egyenesen megtiltotta a gyártóknak, hogy a saját lapkakészletükön kívül másikkal használják az Atomokat - ami értelemszerűen megpecsételte volna az Ion sorsát -, ám aztán az Intel szóvivője egyértelműsített, közölve, hogy ilyesmiről szó sincs, a processzorok önmagukban és lapkakészletestül is rendelhetőek - tehát tetszés szerint kombinálhatóak is.

Ami persze még nem jelenti azt, hogy az Intel kimondottan örülne az nVidia jelentette konkurenciának, de legalább sportszerűen viselkednek. Előbb-utóbb tehát megláthatjuk majd, mire is képesek azok a bizonyos HD-s netbookok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward