Érdekes technológián munkálkodik az AMD

Az új eljárás a terhelés, a hőmérséklet és a fogyasztás figyelembevételével módosítja a videokártya GPU-jának és a memóriachipjeinek órajelét.

Érdekes technológián munkálkodik az AMD

Az AMD Display Library-jében (ADL) érdekes bejegyzések jelentek meg, amelyek arra engednek következtetni, hogy az AMD műhelyében egy új, meglehetősen hasznos technológia van épp születőben, amely a videokártyák esetében nem csak a GPU-, hanem a memóriachipek órajelének valós idejű, dinamikus módosítására is lehetőséget ad majd.

Az új technológia a jelek szerint több teljesítményszint alkalmazása mellett állítja be a megfelelő GPU- és memória órajeleket, illetve feszültségeket annak érdekében, hogy a videokártya az éppen aktuális terhelésnek legmegfelelőbb beállítások mellett üzemelhessen mind fogyasztás, mind pedig teljesítmény tekintetében. A technológia meglehetősen komplex lesz: nem csak a hőmérsékleteket és a terhelést, hanem a fogyasztást is számításba fogja venni a rendszer, mielőtt a különböző órajeleket módosítaná.

Az AMD Display Library kérdéses része (ADL)
Az AMD Display Library kérdéses része (ADL)

A jelenleg is forgalomban lévő Radeon HD sorozatú videokártyák az Overdrive 5-ös technológiát, illetve szolgáltatáscsomagot alkalmazzák, az új funkciók pedig várhatóan az Overdrive 6 részét képezik majd. Ezek az újítások akár már a következő generációs videokártyák, azaz a Radeon HD 8000-es család esetében előrhetővé is válhatnak.

Jelenleg az AMD egyes termékeinél PowerTune with Boost technológiát használ a GPU magórajelének megemeléséhez, ami nem elég hatékony, ugyanis nem elég kifinomult. Az aktuális technológia két konkrét órajel-érték között váltogat: alap- és Boost órajel között. A Boost órajel a jelek szerint úgy van meghatározva, hogy a rendszer a lehető legtöbb alkalmazás alatt túlterhelés nélkül alkalmazhassa azt - túlterhelés esetén a Boost órajelről alap órajelre vált a rendszer, igaz, ez viszonylag ritkán történik meg. Egyszóval jelenleg az AMD a Boost órajel megállapításánál biztonságra játszik. A helyzet dinamikus, több üzemi paramétert figyelemmel kísérő órajel-módosító algoritmus segítségével jelentősen javítható. Pontosan erre készül az AMD.

Az új, fejlesztés alatt álló eljárás sokkal hatékonyabb és ütőképesebb lesz majd - hasonlítani fog arra az eljárásra, amit az Nvidia jelenleg GPU Boost néven emleget. Az éppen rendelkezésre álló információk szerint a technológia esetében nem egzakt órajelek, hanem órajel-tartományok lesznek meghatározva, a speciális algoritmus pedig az éppen aktuális terhelés, hőmérséklet és fogyasztás figyelembevételével utasítja majd a drivert az órajelek emelésére, illetve csökkentésére.

A szemfüles források szerint az AMD friss technológiája az Nvidia GPU Boost eljárásához képest ugyanakkor előrelépés is lesz, hiszen nem csak a GPU, hanem a memóriachipek órajelét is képes lesz dinamikusan módosítani - erre az Nvidia videokártyák esetében jelenleg nincs mód.

Az eljárás tehát összességében ígéretesnek tűnik, ugyanakkor reméljük, ezzel együtt a 2D/3D órajelek közötti váltással kapcsolatos problémák is kijavításra kerülnek, amelyekre még mindig panaszkodnak a Radeon HD videokártya tulajdonosok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward