Érdekes infók az Intel 9-es sorozatú lapkakészleteiről

A jelenlegi Haswell processzorok a jelek szerint nem lesznek kompatibilisek ezzel a lapkakészlettel.

Érdekes infók az Intel 9-es sorozatú lapkakészleteiről

A Broadwell, ami a Haswell utódja lesz, a következő év folyamán tűnik majd fel a piacon, de elsőként csak mobil eszközökben, illetve mobil CPU-t alkalmazó egybegépekben számíthatunk a megjelenésére. A korábban kiszivárgott útitervnek köszönhetően már régóta köztudott, hogy az asztali szegmensbe jövőre a Broadwell helyett frissített Haswell központi egységek érkeznek, amelyekhez 9-es sorozatú Intel lapkakészlettel ellátott alaplapok passzolnak majd.

Eddig a 9-es sorozatú Intel lapkakészletekről a SATA Express támogatás jelenlétén kívül nem hallottunk túl sok információt, ám a helyzet most megváltozott. A VR-Zone munkatársai érdekes dokumentumokhoz jutottak hozzá, amelyekből kiderül, a 9-es sorozatú Intel lapkakészletek nem csak a frissített Haswell, de a később érkező asztali Broadwell központi egységekkel is kompatibilisek lesznek.

Ezzel együtt azért egy rossz hír is érkezett: a 9-es sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok - inkompatibilitás miatt - nem fogadják a jelenleg is forgalomban lévő Haswell központi egységeket. A processzorfoglalat ugyan továbbra is LGA-1150-es lesz, ám a vállalat megváltoztatja a lábkiosztást az új VCCST tápellátás miatt, ami a jelenlegi Haswell egységekkel való kompatibilitás lehetőségét kizárja. Memóriatámogatás kérdésében egyelőre elég nagy a káosz, ugyanis egyes források DDR3-as, más források pedig DDR4-es memóriatámogatásról beszélnek.

A dokumentumok egyébként említést tesznek "Broadwell LGA H 2-chip LGA" processzorokról is. Ezek a központi egységek a H sorozatú Haswell egységek mintájára minden bizonnyal olyan megoldások lesznek, amelyeknél a szilícium lapkára két chip kerül: az egyik maga a processzor lesz minden tartozékával együtt, a másik pedig egy eDRAM chip, azaz egy beágyazott memóriachip, ami az integrált videó vezérlő teljesítményének javítását szolgálja. A jelek szerint ez a rendszer a tradicionális asztali számítógépek piacán is elérhetővé válik majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward