Érdekes egészségügyi eszközöket mutatott be a Philips

A Philips karórát, mérleget, vérnyomásmérőt és még több "okos" újdonságot leplezett le.

Érdekes egészségügyi eszközöket mutatott be a Philips

A Philips egykor a mobiltelefonok piacán is jelen volt, de az elmúlt évek során a vállalat jelentős szerkezeti átalakulásokon ment át, mely során teljesen megváltozott a profilja. Manapság a holland gyártó már főleg az egészségügyből szerzi a bevételeit, és most ezt a területet kihasználva kanyarodik vissza közvetve az okostelefonokhoz.

A vállalat olyan eszközöket mutatott be, amiket hozzá lehet csatlakoztatni okostelefonokhoz, és képesek az adataikat szinkronizálni a mobillal. A Philips útnak indított egy szobamérleget, egy testhőmérőt, egy okosórát és kettő vérnyomásmérőt is. Minden modell rendelkezik saját megjelenítővel, szóval önállóan is lehet majd őket használni, és ebben az esetben akkor fogják az okostelefonnak átadni a mérési adatokat az adott szerkezetek, mikor legközelebb „egymásra találnak”. Az újdonságok közül egyértelműen az okosóra ígérkezik a legérdekesebbnek, szóval ennek megfelelően az ismerkedést is ezzel a kiegészítővel kezdjük.

A Philips Health Watch egy kör alakú, monokróm kijelzővel lett ellátva, ami nem érintésérzékeny, és még a házán sincsenek gombok, így felmerül a kérdés, hogy miként kell kezelni? Nos, az előlap széles pereme érzékeli a felhasználók ujját, ezt a területet kell majd tapicskolni a funkciók közötti barangolás során. A fejlesztők ügyeltek a strapabíróságra, ezért Gorilla Glass oltalma alá helyezték a karórát. A Health Watch funkcionalitását tekintve olyan, mint a legtöbb fitneszkarperec, ami rendelkezik pulzusmérővel, merthogy ez az óra fel lett szerelve ilyen szenzorral is. Sőt mi több, a Philips szakemberei úgy alakították ezt ki, hogy folyamatosan mérjen, a legtöbb ilyen megoldás ugyanis csak akkor szokta lemérni a pulzust, mikor a felhasználó azt szeretné. Ez azért fontos, mert így az óra azonnal tud jelezni, ha valami rendetlenséget érzékel a viselőjénél, és a pihenés alatt mért értékeket is rögzíti.

Mint a legtöbb ilyen kütyü, ez is Bluetooth kapcsolattal kommunikál az okostelefonnal. Az adatok rögzítésére a Philips HealthSuite alkalmazás szolgál, ami az információkat ki is tudja értékelni, és személyes tanácsokkal képes szolgálni az eszköz viselőjének. Az üzemideje sajnos nem túl hosszú a Health Watch-nak, de ezzel számolni lehetett a folyamatos pulzusmérés mellett. Egy töltéssel a gyártó honlapja szerint nagyjából 4 napig bírja majd szusszal a készülék. Végül azt is meg kell még itt említeni, hogy a szerkezet vízálló, szóval nem kell majd attól tartani, hogy egy masszív eső után nem fog magához térni. Elvileg 1 ATM nyomásig bírja a gyűrődést, ami megközelítőleg 10 méteres vízmélységnek felel meg, szóval a strandon is bátran lehet viselni, de búvárkodni azért már senki ne induljon el vele.

A mérleg csak a testtömeget méri, viszont ebből és az előre betáplált személyes adatokból képes kiszámolni a testzsír százalékot, valamint a testtömegindexet is, és jelzi, ha valamelyik érték nem megfelelő, az ideális tartományon kívül esik. Ezt az eszközt úgy alakították ki a dizájnerek, hogy ne legyenek rajta élek, amik egy szerencsétlen pillanatban akár balesetet is okozhatnának. Összesen nyolc személyt tud megkülönböztetni a készülék, így egy családot általában le tud majd fedni. A mérleg is hasonlóképpen jár el az szinkronizálásnál, mint a Health Watch, szóval Bluetooth-on küldi az adatokat az okostelefonnak, ami a HealthSuite applikációban rögzít mindent, és igaz lesz ez a továbbiakban a vérnyomásmérőkre és persze a testhőmérőre is.

A vérnyomásmérőből azért készített kettőt is a Philips, mert nem mindenki ugyanott szereti mérni a vérnyomását. Az egyik készülék a csuklóra applikálható fel, a másik pedig már a felkarnál való mérésre lett kitalálva. Ezek kettő személynek az adatait tudják már csak kezelni, de akárcsak a mérleg, képesek jelezni, ha a mért értékek nem optimálisak, és a felhasználó még azt is látni fogja, hogy milyen szintű eltérést tapasztaltak a szerkezetek. A testhőmérő nagyon gyors és pontos adattal szolgál majd, mindössze 2 mp alatt meg tudja állapítani, hogy lázas-e a felhasználó, avagy sem. Amennyiben lázat mér, azonnal egy piros LED-gyűrű felvillanásával jelez az eszköz. Az adat leolvasható majd Celsius-fokban vagy Fahrenheitben is. Ezek mind-mind akkumulátorról működnek, nem kell elemekkel bajlódni, ha lemerülnének.

Érdekességképpen megjegyezendő, hogy van egy olyan vállalat már a piacon, ami nagyon hasonló termékpalettával próbál érvényesülni. Lelkes olvasóink talán azonnal rájönnek, hogy a Withingsről van szó, amit nemrég vásárolt fel a Nokia. A Withings is jellemzően olyan egészségmegőrző termékeket kínál, mint amiket most a Philips bemutatott, szóval kvázi riválissá váltak a vállalatok a kapcsolódó eszközök piacán.

A Philips újdonságai meglehetősen borsos áron kerültek bevetésre, szóval az ilyen egészséggel kapcsolatos „okos” megoldások továbbra sem éppen bárki számára elérhetőek. Az okosóra 250 dolláros ajánlott fogyasztói ár kíséretében debütált, a szobamérlegért 120 dollárt kell leszurkolni, a két vérnyomásmérő pedig 90 és szintén 120 dollárt kóstál; a legolcsóbban a lázmérő szerezhető be, ezért „csak” 60 dollárt kér a Philips. (És ha már a Withingshez mértük a Philipset, azt érdemes megjegyezni, hogy egy árnyalatnyival még így is olcsóbbak ezek, mint a Withings hasonló termékei.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward