Érdekes céget vásárolt fel a Google

A SlickLogin egyedileg generált hangmintákkal teszi biztonságosabbá a felhasználó-azonosítási procedurát.

Érdekes céget vásárolt fel a Google

Manapság még többnyire szöveges jelszót használunk a legtöbb szolgáltatáshoz, ami egyes esetekben erős, többnyire azonban könnyű kitalálni, mert sokan pofonegyszerű jelszavakat használnak – ráadásul mindenhol ugyanazt. A biztonságot szerencsére már alternatív módszerekkel is lehet fokozni, ilyen például a kétszintű felhasználó-azonosítás, az ujjlenyomattal kiváltható jelszó vagy az arc alapú azonosítás. Hamarosan új megoldással bővülhet a repertoár, amely ezúttal hangalapú jelszókezeléssel dolgozik, amit lehet elsődleges vagy akár másodlagos azonosítási formaként is használni.

Az új eljárást a SlickLogin fejlesztette ki, lényege pedig abban rejlik, hogy egy második eszköz segítségével – ami jelen esetben egy okostelefon vagy egy tábla – biztonságosabbá teszi a felhasználó azonosítását, ehhez pedig hangot, pontosabban hangmintát használ. A SlickLogin újdonsága úgy működik, hogy bejelentkezéskor az adott felhasználó – a jelszó megadása után, vagy a jelszó megadása helyett – egy egyedileg generált hangot kap, amit speciális algoritmus készít. Ezt a hangot – ami az emberi fül számára gyakorlatilag hallhatatlan – az adott számítógép hangszórója elkezdi sugározni. Ekkor a PC mellé helyezett okostelefonon futó alkalmazás érzékeli a hangot, ellenőrzi, majd az azonosítási procedúra befejezéseként visszaküldi a szervernek. A rendszer persze azt is figyeli, hogy az adott telefon tényleg a PC közelében helyezkedik-e el: ezt WiFi-n, Bluetooth-on, NFC-n vagy GPS-en keresztül egyaránt meg tudja oldani, de akár QR kódok alkalmazására is van mód. A folyamat összességében igen zökkenőmentesen, gyorsan megy végbe, ahogy az a lenti videón is látszik.

Hogy mi történik, ha valaki esetleg rögzíti az adott egyedi hangmintát és egy későbbi illetéktelen belépés céljából megpróbálja bevetni? Nos, hoppon marad, mert a hangmintát mindig egyedileg generálja a rendszer, maga a hangminta pedig minden egyes bejelentkezéskor más, így a későbbiekben nem felhasználható, hiába rögzítik.

A Google a napokban tehát ezt a céget vásárolta fel, az azonban nem derült ki, hogy milyen szolgáltatásoknál, illetve mikor kezdi majd el alkalmazni az újfajta felhasználó-azonosítási eljárást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward