Érdekes beszélgetés a Linux atyjával

Linus Torvalds a beszélgetés alkalmával alaposan kiosztotta az Nvidiát.

Érdekes beszélgetés a Linux atyjával

Linus Torvalds a finnországi Otaniemiben vett részt egy érdekes beszélgetésen, ahol a Linux megszületéséről, a fejlesztés folyamatainak koordinálásáról és a nyílt forráskódú alkalmazásokat fejlesztő közösség előnyeiről beszélt. Az első húsz percben a Linux kereskedelmi terjesztéséről, illetve értékesítéséről is szó esett.

Az idő előrehaladtával a hallgatóság is lehetőséget kapott, hogy kérdéseket intézzen a Linux atyjához. A kérdezők között volt, aki Linus Torvalds programozással kapcsolatos nézeteire volt kíváncsi, de olyan is akadt, akit az érdekelt, hogy a Linux az asztali környezetben miért nem terjedt el, holott eredetileg oda szánták, most azonban minden egyéb területen sikeres, kivéve az asztali számítógépek szegmensét. Az egyik kérdező arról faggatta Linus Torvalds-ot, hogy érzése szerint az elmúlt évek során miben és mennyire változott meg ő maga - itt fény derült arra is, hogy manapság mivel foglalatoskodik a Linux atyja. Szóba kerültek a licenceléssel kapcsolatos kérdések is: az egyik kérdező arra volt kíváncsi, hogy Linus Torvalds ma milyen licencet választana a Linuxhoz, ha most kezdene hozzá a Kernel elkészítéséhez.

 

A beszélgetés vége felé - nevezetesen a 48. perc kezdete után nem sokkal - egy hölgy arról panaszkodott, hogy két évvel ezelőtt vásárolt, Intel IGP-vel és Nvidia videokártyával egyaránt ellátott noteszgépénél rendkívül problémás volt az Optimus technológia beüzemelése, ami a hardvergyártó és a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztői közötti együttműködés nehézkességére vezethető vissza. A hölgy aztán nagyjából fél évvel ezelőtt sikeresen beüzemelte az Optimus technológiát Linux alatt - elmondása szerint ennyi idő múlva érkezett meg a technológiához a teljes támogatás. A probléma ugyan megoldódott, de a kérdező azért kíváncsi volt rá, hogy Linus Torvalds miként látja a helyzetet.

A Linux megalkotója válaszában rendesen kiosztotta az Nvidiát. Elmondása szerint a cég a hardvergyártók között az egyik legrosszabb együttműködőnek minősül, ami szomorú, hiszen a vállalat a Linux-szal nem csak az asztali számítógépek, illetve a noteszgépek, hanem a mobil eszközök piacán is kapcsolatban van. A mobil eszközök piacán - az okostelefonok és a táblák szegmensében - egyre több olyan Android mobil operációs rendszert futtató megoldással találkozhatunk, amelyek Nvidia alapokon nyugszanak, így az Nvidia számára üzleti szempontból is egyre fontosabbá válnak majd a Linux alapú platformok. Válaszában a Linux atyja egészen odáig merészkedett, hogy egy, a kamerába mutatott, mindenki által jól ismert egyezményes jellel is nyomatékot adott nemtetszésének. Persze Linus Torvalds gyorsan azt is hozzátette, hogy egyéb vállatokkal sem hibátlan a helyzet, már ami az együttműködést illeti, viszont sok jó példát is tud mondani. 

 

Akit érdekel a teljes, picivel több, mint egy órás beszélgetés, a fenti videó segítségével megtekintheti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward