Érdekes apróságokat rejt az Android 11

Érdekes apróságokat rejt az Android 11

A Google a napokban adta ki az Android 11 első fejlesztői előzetesét, és ebben több olyan dolog is megbújik, amit a kiadási jegyzék nem említ. Egy egészen újfajta gesztussal is számolni lehet a jövőben a látottak alapján, és a Google Pixel 5 egy várható funkcióját is előre vetíti már az következő Android főverzió.

Columbus kódnéven egy olyan lehetőségre bukkantak, ami kiterjeszti az eddig ismert gesztusvezérlés határait a kijelzőn túlra. Eddig olyan gesztusokkal lehetett az Androidot gyárilag vezérelni, amik az érintésérzékeny képernyőhöz kapcsolódtak, most viszont a hátlap megkopogtatásával is elérhetőek már különböző funkciók.

Kettő egymást követő koppintással a hátlapon azonnal el lehet érni a Google Assistantot. Ezzel a Google külön fizikai kezelőszerv nélkül is bárhol hozzáférhetővé teszi a digitális asszisztens szolgáltatást. A vállalat nagyon sok energiát fektet az Assistant fejlesztésébe, így nem meglepő, hogy éppen ennek az elérésével vezetne be egy ilyen újfajta gesztust. De hozzá kell azt tenni, hogy ezt meg is lehet változtatni. Beállítható például az, hogy azonnal elinduljon a kamera, és lehessen fényképezni, mozgóképfelvételeket megörökíteni.

Az még egyelőre nem ismert, hogy ez pontosan hogyan is teszi a dolgát, de valószínűleg a gyorsulásmérő vagy a giroszkóp, esetleg ezek együttesen határozzák meg azt, hogy a felhasználó mikor koppintott kettő a hátlapra azzal a céllal, hogy elérje a Google Assistantot – vagy más funkciót. A lényeg, hogy nem kell neki speciális hardver, ez szinte biztos, és a legtöbb tokkal is minden gond nélkül működik majd.

Az első beszámolók szerint ez a funkció kikapcsolt megjelenítő mellett is használható, szóval az okostelefon alvó állapotában is gond nélkül megy. Viszont azt is megtudhattuk, hogy az érzékenységen lenne még mit csiszolni, mert eléggé könnyen úgy tudja venni a mobil, hogy kettőször a hátlapra koppintottak, miközben a felhasználónak ez nem volt célja.

A Colonbus funkció kezdetben valószínűleg csak a Pixeleket fogja érinteni, de erről egyelőre még semmi konkrétumot nem tudunk.

A másik felfedezett újdonság, hogy az akkumulátormegosztás már natívan támogatott lesz. És szinte borítékolható ebből kiindulva, hogy a Pixel 5 referencia okostelefon rendelkezik majd ilyen lehetőséggel is egyebek mellett. Itt arra kell gondolni, hogy az adott készülék lehetőséget biztosíthat majd a vezeték nélküli töltőjét kihasználva, hogy másik eszköznek adjon át energiát, legyen az mobil, vagy akár csak egy viselhető kiegészítő.

Galéria megnyitása

Az Android 11-ben ennél a funkciónál külön kiemeli a Google, hogy szem előtt kell tartani a képesség használatánál, hogy az okostelefon akkumulátora lényegesen gyorsabban fog lemerülni, ha más szerkezetet töltenek róla. Azt pedig már csak mi tesszük hozzá, hogy itt még azzal is kell kalkulálni, hogy a vezeték nélküli töltésnél keletkező veszteség miatt nem is annyival lesz rövidebb a töltésnél az akku töltöttsége, amennyit átad, hanem több energiát emészt fel a folyamat.

A Google elmondása alapján az Android 11 a harmadik negyedévre fog elkészülni, addig még több fejlesztői előzetes és béta is érkezik majd belőle tavasszal, és a nyár folyamán is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap