Érdekes adatok az Nvidia új csúcskártyájáról, a GeForce RTX 3080 Ti-ről

Jó sok információ látott napvilágot, viszont ezeket kifejezetten ajánlott távolságtartóan kezelni, hiszen ezek az adatok még nem nyertek hivatalos megerősítést.

Érdekes adatok az Nvidia új csúcskártyájáról, a GeForce RTX 3080 Ti-ről

Az Nvidia következő generációs, Ampere architektúra köré épülő videokártyáit elég nagy várakozás övezi, ami érthető is, hiszen a Turing generáció már régóta piacon van, így időszerű lenne egy friss sorozat bemutatása – erre a jelek szerint már nem is kell túl sokat várni. A Moore’s Law is Dead YouTube csatornán nemrégiben érdekes információk jelentek meg a következő generációs megoldásokkal kapcsolatban, amelyek ugyan nem hivatalos forrásból származnak, de hihetőek – ennek ellenére minden információt érdemes gyanakvóan, távolságtartóan kezelni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy pontosak.

Galéria megnyitása

Az Ampere generáció érkezésével várhatóan alaposan megváltozik a Founder's Edition sorozatú csúcskártya felépítése ahhoz képest, amit az RTX 20-as sorozatban megszokhattunk. A GeForce RTX 3080 Ti esetében átalakul a referencia nyomtatott áramköri lap, amit a Founders Edition modell használ, valamint a hűtés is ütőképesebb lesz, mivel a kétventilátoros rendszert háromventilátorosra cserélik, ami halkabb is lesz, mint az előző megoldás.

A GeForce RTX 3080 Ti várhatóan két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozóval érkezik, videó kimenetei közé pedig három DisplayPort 2.0-s, egy HDMI 2.1-es és egy USB-C port kerül. Az új videokártya várhatóan PCI Express 4.0 x16-os csatolófelületet kaphat.

Galéria megnyitása

Az Nvidia az Ampere generáció érkezésével három szintre bontja a felsőkategóriás videokártyák kínálatát, ahol a TU102 utódjaként érkező GA102 képviseli a csúcsot, míg a TU104 helyét a GA104 veheti át. A kettő közé azonban bekerül egy új megoldás is, a GA103, amelynek nincs közvetlen elődje az aktuális generációban. Amennyiben hihetünk az információknak, a GA102 várhatóan 5376 CUDA maggal rendelkezik, valamint akár 10%-kal magasabb IPC elérésére is képes lesz, azaz órajelenként ennyivel több műveletet hajthat végre, mint Turing alapú elődje.

A lapkák 7 nm-es csíkszélességgel készülhetnek, így a „nagy chip”, vagyis a GA102 esetében akár 2,2 GHz-es órajelig, illetve e fölé is lehet merészkedni, míg a kis lapkáknál a 2,5 GHz feletti boost órajel sem lesz lehetetlen. A GA102-es lapka némi csonkításon esik át ahhoz, hogy a GeFore RTX 3080 Ti fedélzetén helyet kaphasson, de így is képes lesz akár 21 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítmény elérésére. A VRAM szerepét 18 GHz-es GDDR6-os memóriachipek tölthetik be, amelyek 384-bites adatsín esetén 863 GB/s-os memória-sávszélességgel gazdálkodhatnak – ez 40%-kal magasabb, mint amit a GeForce RTX 2080 Ti-nél megszokhattunk.

Galéria megnyitása

Teljesítmény terén arra lehet számítani, hogy a GA102 alapú prototípus akár 40%-kal jobb teljesítmény elérésére is képes a GeForce RTX 2080 Ti-hez képest 4K-s felbontás esetében a gyengén optimalizált játékok alatt, míg az optimalizált címeknél 50%-os, a legjobb esetben pedig 70%-os is lehet a különbség, amennyiben kifejezetten az Ampere architektúrához szabták az adott címet.

A korábbi beszámolók alapján az SM tömbök számának növelésével duplájára növekszik a CUDA/RT magok aránya a Turinghoz képest, azaz szintenként több RT mag áll majd rendelkezésre, ami jobb ray-tracing teljesítményt eredményezhet.

Galéria megnyitása

Az egyes Ampere RT magok akár négyszer több utasítást is végre tudnak hajtani órajelenként, mint Turing sorozatú társaik, ami igen jól hangzik. Ezzel együtt a Tensor magok száma is növekedni fog, ami szintén jobb teljesítményt eredményez majd bizonyos feladatok alatt.  Ennek köszönhetően a fejlesztők több RTX effekttel láthatják el játékaikat, valamint lehetővé tehetik azt is, hogy ezek közül a Turing sorozatú videokártyák tulajdonosai kikapcsolgassák azokat, amelyekre nincs szükségük.

Az Ampere architektúra mellé frissített DLSS is érkezhet, a DLSS 3.0, amely még jobb képminőséggel és még jobb teljesítménnyel kecsegtethet. Ezzel együtt hibrid memória technológiát is bevethet az Nvidia, amely hasonlít az AMD HBCC technológiájához, ez az NVCache nevet viselheti. Lényege, hogy a videó memória a klasszikus VRAM mellett a rendszermemóriában, illetve a NAND Flash alapú tárhelyen is jelen lehet, ami bizonyos feladatok esetén előnyös lehet.

Galéria megnyitása

Gyártástechnológia tekintetében a jelek szerint kétféle 7 nm-es csíkszélességet használhat az új generációnál a gyártó. A felsőkategóriás megoldások, vagyis például a GA102 és a GA103 esetében bevetésre kerülhet az EUV alapú 7 nm-es gyártástechnológia, mint amilyen a TSMC N7+ node-ja, míg a kisebb lapkáknál a DUV alapú 7 nm-es csíkszélesség juthat szerepet, mind például az N7P vagy az N7.

Az aktuális információk alapján a közelgő GTC 2020 rendezvényen, ami online formában válik elérhetővé, csak a HPC szegmensbe szánt Ampere alapú megoldások mutatkozhatnak be, mint például a Tesla A100 vagy a DGX A100, valamint némi szó eshet az architektúráról is, de gamereket érintő bejelentésre nem igazán lehet számítani, hiszen ez nem az a show. A játékosoknak szánt megoldások várhatóan szeptember folyamán mutatkozhatnak be, a Cyberpunk 2077 megjelenéséhez közeli időpontban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap