Ennyit javult egy év alatt a Chrome webböngésző

A Google is elkészítette saját videóját, amely a notebookoknál elérhető akkumulátoridőre fókuszál, igaz, webböngészőjét nem hasonlította a konkurensekhez – okkal.

Ennyit javult egy év alatt a Chrome webböngésző

A Microsoft még júniusban készített egy olyan összevetést, amely arra koncentrált, melyik webböngésző spórol jobban a noteszgépek akkumulátoridejével. A megmérettetést az Edge nyerte, ami az Opera illetékeseinek nem tetszett, ugyanis szerintük nem volt objektív a teszt, így ők is készítettek egy belsős mérést, amiben már az Opera nyert – viszont ennek az eredményeibe is bele lehetett kötni.

A Google Chrome mindkét mérés alkalmával alulmaradt a konkurenseivel szemben, a Google azonban eddig még nem igazán reagált a történetre, most azonban megtört a jég – igaz, a vállalat saját tesztjéből hiányzanak a konkurensek. A Google illetékesei inkább arra koncentráltak, hogy megmutassák, mekkora előrelépés történt fogyasztás terén az elmúlt egy év alatt, vagyis a Chrome 46 és a Chrome 53 között.

A teszt alkalmával két azonos Surfacebook noteszgépet tettek egymás mellé, amelyek közül egyiken 2015-ös Chrome 46, a másikon pedig idei Chrome 53 futott. A „versenyzőknek” kifulladásig kellett lejátszaniuk a különböző Vimeo videókat, az eredmény pedig látványos lett. A Chrome 46-os tesztrendszer 8 óra 27 percig bírta az akkumulátoros üzemet, míg a Chrome 53 esetében már 10 óra 39 percig sikerült eljutni, vagyis a fejlődés több, mint kétórányi plusz akkumulátoridőt hozott.

Ez jó hír, ugyanakkor nem ad teljes képet a webböngésző teljesítményéről, hiszen csak egyféle terhelés során mérték össze a régi és az új kiadást, a konkurenseket pedig abszolút kizárták a tesztből – valószínűleg nem véletlenül. A korábbi Microsoft és Opera tesztek alapján a Chrome elég pazarlóan bánik az erőforrásokkal, így akkumulátoridő alapján a mezőny végén kullog, de a fentiek alapján legalább fejlődik. A Chrome csapata folyamatosan optimalizálja a webböngészőt, ami nem csak a legtöbbet látogatott weboldalak kezelésére, hanem az általános működésre is kiterjed. A fentiek alapján videó lejátszás terén látványos előrelépés történt az elmúlt egy év során – reméljük, ez minden téren folytatódik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward