Ennyibe kerülnek majd az Ivy Bridge-E CPU-k?

Az Ivy Bridge-E sorozat esetében szimpatikus árazásra számíthatunk, amennyiben igazak a legfrissebb pletykák.

Ennyibe kerülnek majd az Ivy Bridge-E CPU-k?

Az Intel Core i7-4770K processzorból és Z87-es alaplapból álló platformját már akár 450 dollárért is meg lehet vásárolni. A vállalat a következő generációs HEDT platform esetében a jelek szerint olyan árazást szeretne érvénybe léptetni, ami nem eredményez nagy szakadékot az LGA-1150 + Z87, illetve az LGA-2011 + X79 platformkombinációk között. A stratégia alapján úgy tűnik, hogy azokat, akiknek van pénzük Core i7-4770K processzorból és Z87-es alaplapból álló konfigurációkra, arra ösztönzi a gyártó, hogy némi felárért cserébe inkább Ivy Bridge-E platformot vásároljanak. Persze az ösztönzés kevés, hiszen akkor, ha az adott felhasználónak nincs szüksége a HEDT platform nyújtotta előnyökre, úgyis a Z87-es platformnál marad majd, ami bizonyos esetekben jobb választás lehet.

Az eddig kiszivárgott információk alapján viszont - amelyeket érdemes kellő gyanakvással kezelni - elég kedvező kép alakult ki a új processzorok árazásával kapcsolatban. A legolcsóbb Ivy Bridge-E processzor a jelek szerint 310 dollárba kerülhet majd, azaz 40 dollárral lesz olcsóbb, mint a Core i7-4770K és 5 dollárral lesz drágább a Core i7-3820-nál. A Core i7-4820K négy processzormaggal, 10 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral és 48 sávot kínáló PCI Express 3.0-s hubbal érkezik. A CPU magok 3,7 GHz-es alap, illetve 3,9 GHz-es Turbo Boost órajelen ketyegnek majd, a memóriavezérlő pedig négycsatornás lesz.

Ezzel szemben a Haswell lapkára épülő Core i7-4770K négy CPU magja 3,6 GHz-es alap-, és 3,9 GHz-es Turbo Boost órajelen ketyeg, PCI Express 3.0-s sávokból pedig csak 24 áll rendelkezésére. A kétcsatornás memóriavezérlővel érkező processzor 8 MB-nyi megosztott gyorsítótárral rendelkezik, órajelenkénti számítási teljesítménye (IPC) azonban magasabb, mint a Core i7-4820K-é, hála az új mikroarchitektúrának. A legkisebb Ivy Bridge-E processzorhoz már 150 dollárért is lehet alaplapot vásárolni - az Intel DX790TO személyében -, így a processzor és az alaplap kijöhet 460 dollárból. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az X79-es platformhoz kettő helyett négy memóriamodul kell, ami plusz kiadást jelenthet.

Az Ivy Bridge-E sorozat olcsóbbik hatmagosa, a Core i7-4930K ezzel szemben 555 dolláros listaáron kerülhet az üzletek polcaira, ami majdnem 40 dollárral alacsonyabb, mint az előző generációs Core i7-3930K listaára. Ez az újdonság 3,4 GHz-es alap-, és 3,9 GHz-es Turbo Boost órajellel büszkélkedik, harmadszintű megosztott gyorsítótárból pedig 12 MB-nyit kapott.

A kínálat csúcsán a Core i7-4906X Extreme Edition helyezkedik el, amely ugyancsak hat processzormaggal rendelkezik. A CPU magok 3,6 GHz-es alap-, és 4 GHz-es Turbo Boost órajelen ketyegnek, harmadszintű megosztott gyorsítótárból pedig 15 MB-nyi áll rendelkezésre. Ez a modell a Core i7-3970X-szel ellentétben már nem négyjegyű, csak háromjegyű árat kap: a termék 990 dolláros ajánlott végfelhasználói áron érkezhet, ami 69 dollárral olcsóbb, mint a Core i7-3970X megjelenéskori listaára.

A fenti árak helyességét hamarosan mindenki leellenőrizheti, ugyanis az Ivy Bridge-E processzorok - amelyek BIOS frissítés után a jelenleg forgalomban lévő X79-es alaplapokkal tökéletesen kompatibilisek lesznek - szeptember negyedike és tizedike között mutatkoznak be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward