Energiatakarékosabb és gyorsabb az új Chrome webböngésző

A Chrome 45-ös kiadása számtalan hasznos újítással érkezik, amelyek segítenek a memóriahasználat csökkentésében.

Energiatakarékosabb és gyorsabb az új Chrome webböngésző

A Google szoftverfejlesztői elkészültek a Chrome legfrissebb, 45-ös kiadásával, amely több szempontból is komoly előrelépésnek tekinthető. Az új webböngésző sokkal energiatakarékosabban bánik a rendszer erőforrásaival – különös tekintettel a rendszermemóriára –, de emellett reszponzívabb és hatékonyabb is lett, ami rendkívül jó hír a Chrome rajongók számára.

Az új Chrome esetében alapvetően három fontos lépést tettek a fejlesztők a fentebb említett előrelépések eléréséhez. Egyrészt alaposan optimalizálták a webböngésző JavaScript motorjának hulladékgyűjtő funkcióját, így üresjáratban lehetőségük nyílik az algoritmusoknak a korábban használt memória-terület megtisztítására, ami a webböngésző rugalmasságára, reszponzivitására is jótékonyan hat. A Google szakemberei szerint ez a változás weboldalanként átlagosan 10% körüli memóriahasználat-csökkenést eredményez, de a komplexebb lapok esetén még ennél is komolyabb előrelépésre lehet számítani. Ha például az új Chrome alatt nyitjuk meg a Gmail fiókunkat, azt a korábbihoz képest akár 25%-kal alacsonyabb memóriahasználat mellett tehetjük meg.

Chrome 43 vs. Chrome 45

Második lépésként változott a megnyitandó weboldalak kezelésének módja, azaz a Chrome sokkal okosabban, sokkal hatékonyabban állítja vissza a korábbi böngészési állapotot – már amennyiben ezt a funkció az adott rendszeren engedélyezve van. Korábban a Chrome minden böngészőfület újra teljesen betöltött a webböngésző indításakor, ami rövid idő alatt hatalmas memóriahasználatot eredményezett. Az új, azaz a 45-ös kiadás esetén már szelektív böngészőfül-betöltést alkalmaz a szoftver: csak azok a böngészőfülek és weboldalak töltődnek be teljesen, amelyeket a leggyakrabban használunk, ha pedig az adott rendszer éppen kifogyóban van a felhasználható memóriából, még elővigyázatosabban foglal le magának memóriaterületet a Chrome.

A harmadik lépés a korábban már bejelentett újítás, miszerint a Chrome alapértelmezetten megállítja a Flash alapú tartalmak lejátszását egy-egy weboldal betöltésekor, ami hatékonyabb erőforrás-felhasználást eredményez, valamint a rendszer fogyasztását is csökkenti. Utóbbi különösen mobilkonfigurációk esetében lehet fontos: ezeknél a rendszereknél a Google szakemberei szerint akár 15%-kal is növekedhet a webböngészés alatt mért akkumulátoros üzemidő a korábbiakhoz képest. A Flash megállító funkció egyébként minden felhasználó esetében alapértelmezetten be lesz kapcsolva.

A Chrome legfrissebb, 45-ös kiadását innen tölthetik le az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward