Energiatakarékos Seagate merevlemezek jönnek

Az elmúlt pár napban rengeteg SSD és HDD meghajtó megjelenéséről számoltunk be, köztük a WD új üzleti merevlemezéről, az OCZ üzleti SSD-iről és újabban az Intel SSD meghajtóinak árcsökkenéséről is. Most a Seagate-en a sor: a vállalat egy energiatakarékos, asztali számítógépekbe szánt  3,5 hüvelykes SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel merevlemezeket mutatott be, amelyek között a legnagyobb modell igen figyelemre méltó, 2 TB-os adattároló kapacitást kínál.

Energiatakarékos Seagate merevlemezek jönnek

Az elmúlt pár napban rengeteg SSD és HDD meghajtó megjelenéséről számoltunk be, köztük a WD új üzleti merevlemezéről, az OCZ üzleti SSD-iről, legutoljára pedig az Intel SSD meghajtóinak árcsökkenéséről. Most a Seagate-en a sor: a vállalat egy energiatakarékos, asztali számítógépekbe szánt  3,5 hüvelykes SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel merevlemezeket mutatott be, amelyek között a legnagyobb modell igen figyelemre méltó, 2 TB-os adattároló kapacitást kínál.

A Barracuda LP meghajtót a Seagate a Western Digital Caviar Green sorozatának mintájára készítette el, a termékek 7200 RPM alatti fordulatszámon üzemelnek, alacsony energiafelhasználást és alacsony zajszintet garantálnak, miközben teljesítményük mégis elég jónak mondható. A Barracuda LP családban 2 TB-os, 1,5 TB-os és 1 TB-os adattároló kapacitású modellek lesznek jelen, az egységek mindegyike 500 GB-os merevlemeztányérokból fog felépülni, valamint mindegyikük 32 MB bufferrel büszkélkedik majd. A Barracuda LP fordulatszámát is megosztotta a nagyközönséggel a gyártó: az egységek merevlemeztányérjai percenként 5900 fordulatot tesznek meg. A Seagate szerint ez a fordulatszám elegendő ahhoz, hogy a termékek teljesítmény tekintetében felülmúlják a Caviar Green meghajtókat, de ahhoz is elég, hogy a HDD energiatakarékosan működjön. A Seagate meghajtói 3W-ot fogyasztanak alapjáraton, míg keresés közben 5,6W-ot, ezzel szemben a WD Caviar Green 2 TB-os modellje 3,7W-os és 6W-os fogyasztási értékekkel rendelkezik.

A Seagate Barracuda LP merevlemezek alapjáraton 19 dB(A) zajszint mellett üzemelnek, adatátvitel vagy keresés közben ez az érték 20 dB(A)-re növekszik. Papíron a Seagate újdonságai ebben is jobban a Caviar Green merevlemezeknél, azok ugyanis keresés és fájlműveletek közben akár 29 dB(A)-es zajszintet is produkálnak. Kérdés persze, hogy ebből mi igaz, hisz minden gyártó máshogy mér.

A Barracuda LP meghajtók specifikációk alapján jobbnak tűnnek a WD Caviar Green megoldásainál, ám az előnyt meg is kell fizetni. Az 1 TB-os Barracuda LP ára 118 dollár, az 1,5 TB-os modell 156 dollárba, míg a 2 TB-os HDD már 358 dollárba kerül. Összehasonlításképpen a WD 1 TB-os Caviar Green merevlemeze már valamivel 100 dollár alatti áron is beszerezhető, míg a 2 TB-os egységért is „csak” 300 dollárt kell fizetni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward