Energiatakarékos Richland APU-k 45 wattos TDP-vel

Az AMD a jelek szerint két új Richland APU piacra dobására készül, amelyek alacsony TDP-jükkel hódíthatnak.

Energiatakarékos Richland APU-k 45 wattos TDP-vel

Az AMD asztali Richland APU egységei az elmúlt hónap folyamán debütáltak. A termékek között 100 wattos, illetve 65 wattos TDP-vel rendelkező modellek egyaránt jelen voltak, ám most úgy tűnik, a vállalat hamarosan 45 wattos asztali modellekkel is előrukkol.

A TweakPC munkatársai az MSI hivatalos weboldalán, egy processzor-kompatibilitási listán szúrták ki a két új Richland APU-t, amelyek közül az egyik az A10-6700T, a másik pedig az A8-6500T típusjelzést viseli. Ezeket - a még hivatalosan be sem jelentett - APU egységeket az MSI egyes Socket FM2-es alaplapjai már támogatják, így az újdonságok megjelenésére valószínűleg már nem kell sokat várni.

A listából sajnos nem derül ki az újdonságok összes fontosabb tulajdonsága, de azért nagyjából így is képet kaphatunk arról, hogy mire számíthatunk velük kapcsolatban. Íme, a táblázat, amely az eddig megjelent Richland APU egységeket is tartalmazza:

A kép nagyítható!
A kép nagyítható!

Az alacsony fogyasztás mellett üzemelő újdonságok esetében sajnos csak az alap órajelek ismertek, az nem tudható, hogy a termékeknél milyen maximális Turbo Core órajelet alkalmaz a gyártó. Az azért szembetűnő, hogy az A10-6700T esetében az alap órajel 1,2 GHz-cel alacsonyabb, mint a 65 wattos TDP-vel rendelkező A10-6700 esetében. Az A8-6500T esetében még ennél is rosszabb a helyzet: a termék "T" jelölés nélküli társához képest 1,5 GHz-cel alacsonyabb magórajelet alkalmaz.

A listán az egyes APU egységek processzormagjainak, illetve moduljainak száma sem szerepel, ám ez talán nem is baj, hiszen a termékek az L2 Cache mérete alapján úgyis négy processzormaggal, illetve két modullal gazdálkodnak - csak úgy, mint magasabb TDP-vel érkező, "T" jelölés nélküli társaik. Ugyanez igaz lehet az integrált videó vezérlő esetében is: a stream processzorok száma valószínűleg nem csökkent a "T" modellek esetében sem, viszont az IGP magórajelét a 65 wattos példányokéhoz képest egy picit visszafogták.

A lista egyébként "B" jelöléssel ellátott modelleket is tartalmaz, amelyek alapvető tulajdonságaik alapján megegyeznek jelenleg is forgalomban lévő társaikkal. Lehet, hogy ezeknél az újdonságoknál a kedvezőbb árért cserébe a szorzózár-mentességről kell lemondani? Ezt egyelőre nem tudjuk. A "B" jelülésű példányokon kívül egyébként az A4-6300-as és az A4-4000-es modell is szerepel a listán, ám ezek már nem olyan érdekesek, mint 45 wattos társaik.

Kíváncsian várjuk, hogy az új APU egységek milyen árcédulával és milyen maximális Turbo Core órajellel érkeznek. A termékek kompakt, alacsony fogyasztású asztali számítógépekbe ideális választásnak minősülhetnek, amennyiben ajánlott végfelhasználói áraik is kedvezőek lesznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward