Energiát a szemétből!

Az IST Energy cég GEM nevezetű új terméke egyszerre két problémát old meg.

Energiát a szemétből!

Az IST Energy cég GEM nevezetű új terméke egyszerre két problémát old meg.

A Green Energy Machine (GEM) elnevezésű forradalmi termék képes bármilyen létesítmény hulladékát elektromossággá és hővé alakítani. A konténer-méretű gép azonban nem a megszokott módon, azaz a szemét elégetésével nyeri az energiát, hanem az úgynevezett "gázosítással", így még inkább "tisztább" technológiának nevezhetjük (A folyamatról több információ: angol Wikipedia). Ezáltal kevésbé szennyezi a környezetet mintha csak elégetné a hulladékot és a hőből állítaná elő energiát.

A GEM ráadásul mindössze három parkolóhelyet foglal el, így például irodák és kórházak hulladék-feldolgozását és energiává alakítását könnyedén meg lehet vele valósítani. A megspórolt hulladékkezelési díjról nem is beszélve. Hogy milyen szemetet tud feldolgozni? A fémek és az üvegek nem alkalmasak az átalakításra mivel nincs energiatartalmuk, ezért őket újra kell hasznosítani - de minden más, étel, kartonpapír, műanyag tökéletesen alkalmas az energiaátalakításra.

Az IST Energy állítása szerint termékük a hulladék 95 százalékát képes ilyen módon energiává átalakítani (a maradékból pedig hamu képződik). Napi három tonna szemétből az egység elég hőt és elektromosságot képes előállítani egy 200 000 négyzetméter területű épületnek amiben körülbelül 500 ember tartózkodik (ez szám szerint 120 kW elektromos energia és 240 kW hőenergia) - áll a cég sajtóközleményében. Egyetlen gond van csak, ez pedig az eszköz ára, ami 850 000 dollár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward