Energiahatékony lapka a RockChiptől

Az RK3168 mindössze egyetlen wattból gazdálkodva próbálja a lehető legjobb felhasználói élményt garantálni.

Energiahatékony lapka a RockChiptől

A RockChip újra a legnagyobb forgalmat generáló kínai SoC-gyártó szeretne lenni, miután 2012-ben – hosszú éveket követően – az Allwinner letaszította őt a trónról. A visszajutás érdekében megtesznek mindent, ami tőlük telik. Ezúttal például a termékpalettát bővítik úgy, hogy az új chip a vállalat profiljának is megfeleljen, de ugyanakkor az Allwinnernek is konkurenciát jelentsen.

A RockChip az RK3168-cal tehát alsóbb árszegmenseket hódítaná vissza, ahonnan a legfőbb riválisa nyeri az erejét. Ez a megoldás, a mostanra oly sokat látott RK3066 utódja lehet, amelyre többek közt a HP is építette a hamarosan debütáló, 7 colos, Slate névre keresztelt táblagépet.

Gyökeres változtatásokra nem kell számítani a jelek szerint. Ebből kifolyólag a processzormagok maradtak a régiben, nem léptek sem előre a Cortex-A15 felé, sem "vissza" a Cortex-A7 irányába - pedig az igazi energiahatékonyságot ez jelentette volna, de a kompromisszumos megoldást nem ítélték járható útnak a RockChipnél, ami örömteli. Az RK3168 két Cortex-A9 magot foglalkoztat, akárcsak az RK3066, de szemben az előddel, a grafikus feldolgozó szerepét már nem egy Mali-400 MP4-re osztotta ki, hanem egy PowerVR SGX540-re. A lapka gyártását már a 28 nm-es eljárással oldották meg, kiváltképp ennek köszönheti a energiahatékonyságát, mellyel a RockChip nem véletlenül kérkedik, hiszen például az Allwinner A31-ese, ami négy A7-es magot tartalmaz, még 40nm-en készül.

A leleplezés helyszínén kiállított gépezet, amiben egy RK3168 szolgáltatta a nyers erőt, 8 órán át tartó FullHD videózást tett lehetővé egyetlen feltöltéssel. Pedig csak egy 7 hüvelykes tabletről van szó, abba meg nem lehet gigantikus telepet préselni. Ezt úgy érték el, hogy a termékük kevesebb mint egy wattot igényel az 1080p HD-s anyagok feldolgozásakor. Arról a demonstráció során nem esett szó, hogy mikor tűnhetnek fel az első kész masinák, de vélhetően már nem kell sokat várnunk rájuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward