Emelkedik a Windows Phone hardveres limitje

A WP8 még idén megkapja a FullHD kijelzők és a négymagos chipek támogatásához szükséges módosításokat.

Emelkedik a Windows Phone hardveres limitje

A Microsoft nem szeretné, ha ismét olyan hátrányba kerülnének az okostelefonjaik, mint ahogy azt a Windows Phone 7 esetében láthattuk. Ennek érdekében már komolyabban veszik a legújabb technológiák támogatásának elősegítését, és ezt hamarosan a saját szemünkkel is láthatjuk.

A redmondiak tervei szerint a Windows Phone 8 valamikor az idei évben, egy komolyabb frissítést követően lesz képes befogadni a magasabb felbontású kijelzőket és komolyabb teljesítményű lapkákat. A The Verge értesülései alapján az Androidot ezúttal sem fogja beelőzni ilyen téren a Microsoft, de kiegyenlítettebbé válhat a "specifikációs verseny".

A Windows Phone jelenleg maximálisan az 1280 x 768 képpontos felbontást támogatja, de ez a jövőben kitolódik az 1080p-ig. Az androidos zászlóshajók idén már mindannyian ilyen felbontással érkeznek (függetlenül a képátlótól), így nem szorul magyarázatra a Microsoft lépése. Ráadásul az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy már a Windows Phone 8 leleplezését megelőzően is volt olyan okostelefon - a HTC J Butterfly formájában -, ami irtózatosan magas pixelsűrűségű megjelenítővel karöltve debütált. Persze az sem elhanyagolható tény, hogy ez már kicsit felesleges dolog. Az emberi szem ugyanis gyakorlatilag képtelen a különbségek érzékelésére ~300 PPI felett ilyen távolságból; de a szoftveróriás nem maradhat le a Google rendszerét támogató masinák mögött semmilyen téren, ha komolyabb piaci részesedésre szeretnének szert tenni.

A másik fontos módosítás a motortérben lesz. A nagy felbontáshoz elkél a plusz teljesítmény is, ezt pedig a legújabb négymagos Qualcomm lapkák biztosíthatják. Most még a legkomolyabb SoC a WP8 mellé a két Krait magot és az Adreno 225-ös grafikus processzort tartalmazó MSM8960. Ám a kitolt korlátokkal minden Snapdragon chip alkalmazhatóvá fog válni, beleértve a még nem elérhető Snapdragon 800-as megoldásokat is. Ezekkel bizony sokszoros gyorsulást érhetnek el a fejlesztők a jelenlegi lapkákhoz képest.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mikor jelenhet meg a szóban forgó új verzió, így még az is elképzelhető, hogy az ünnepi szezonig várhatunk az ilyen korlátokat kihasználó modellekre. És hogy ezen felül milyen változások várhatóak még? Nos, egyelőre ezekről sincs pontos képünk, de a SoC például biztosan magával vonja a 2 GB rendszermemóriát, és egyéb nyalánkságokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward