Első VIA VX855 tapasztalatok

Még múlt hónapban számoltunk be a VIA Surfboard nevű költséghatékony platformjáról, illetve egy erre épülő netbookról. Most pedig a Fudzilla segítségével betekintést nyerhetünk a Surfboard képességeibe.

Első VIA VX855 tapasztalatok

Még múlt hónapban számoltunk be a VIA Surfboard nevű költséghatékony platformjáról, illetve egy erre épülő netbookról. Most a Fudzilla segítségével betekintést nyerhetünk a Surfboard képességeibe.

A platform egy félig asztali, félig hordozható rendszerrel lett bemutatva, így az itt látható összeállítás kissé különbözik a referencia design-ban leírtaktól. Változott az alaplap (több port és interfész van rajta), valamint aktív hűtést kapott a processzor, ami egy hordozható gépben valószínűleg ki lesz cserélve egy hőcsöves megoldásra. A legfontosabb összetevők azonban változatlanok maradtak, így egy 1,6 GHz-es VIA C7-M központi egység került bele a VIA új, VX855 lapkakészlete mellé, ami tulajdonképpen a Surfboard platform "szíve".

Ahhoz képest, hogy egy viszonylag korosodó, 1,6 GHz-es processzor volt a rendszerben, nagyon jól teljesített HD-videók lejátszásában a Surfboard. Az 1024 x 600 pixeles kijelző ellenére számos fáljformátumot kipróbáltak a szakemberek, volt H.264 AVC, MPEG2 és WMV kódolású videó, természetesen mind 1080p-s felbontásban. A lenti képen látható, hogy egy H.264 AVC mozgókép esetén a CPU-terheltség 4 és 10 százalék között ingadozott, egyedül akkor ugrott meg amikor a fájlt megnyitották.

Csupán a WMV formátummal küszködött a VX855, itt ugyanis sokszor érte el a 100 százalékos processzor-kihasználtságot a rendszer. Azonban ezt felróhatjuk a processzornak, ugyanis a valamivel modernebb Nano CPU esetén valószínűleg nem lenne ekkora a kihasználtság. Egyelőre ennyi információt tudtunk meg a Surfboard-ról, remélhetőleg a Computex ideje alatt részletesebb képet kapunk a rendszerről.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward