Első körben tízféle asztali Intel Skylake CPU érkezhet

Kiszivárgott egy táblázat, amely az új processzorok legfontosabb tulajdonságait tartalmazza.

Első körben tízféle asztali Intel Skylake CPU érkezhet

Az Intel Skylake processzorait hatalmas várakozás övezi, de ez nem is csoda, hisz igazából nem a hamarosan érkező Broadwell-K modellek, hanem a Skylake sorozat tagjai hoznak majd érezhető előrelépést asztali Intel processzorok frontján, legalábbis ami a teljesítményt illeti. A friss előzetes tesztek alapján 5-15% közötti teljesítménynövekedésre lehet számítani az újdonságok esetében, azaz a Skylake sorozat tagjai nagyjából ennyivel lesznek gyorsabbak a frissített Haswell processzoroknál.

Időközben újabb információk is érkeztek, amelyek arról rántják le a leplet, a Skylake rajt alkalmával hányféle új processzor érkezésére számíthatunk, és ezek milyen paraméterekkel rendelkeznek. Mivel pletykaszintű információkról van szó, amelyek hivatalos forrásból nem nyertek megerősítést, így a lenti táblázat adatait érdemes egészséges gyanakvással szemlélni.

Az új processzorok között első körben csak Core i7-es és Core i5-ös sorozatú példányok lesznek, de ez aligha meglepő, hiszen korábban is hasonló gyakorlatot alkalmazott a gyártó az új processzorsorozatok bemutatásakor. Ennek fényében arra kell berendezkedni, hogy a Core i3-as, a Pentium és a Celeron sorozatú Skylake processzorok majd csak néhány héttel vagy hónappal később jelenhetnek meg. Ahogy az a korábbi infókból már kiderült, a két csúcsprocesszor magasabb TDP-t alkalmaz majd, mint Haswell alapú elődeik: 88 watt helyett 95 wattra kell felkészülni, viszont a szorzózár-mentes felépítés megmarad – a lapka és a kupak közötti hőátadás remélhetőleg hatékonyabb lesz. Rajtuk kívül 65 wattos normál, illetve 35 wattos energiatakarékos modellek is érkeznek. Az új processzorok DDR3-as és DDR4-es memóriatámogatással egyaránt rendelkeznek majd, így alaplapfüggő lesz, mely szabványban rejlő lehetőségeket aknázhatjuk ki.

A változások miatt sajnos új processzorfoglalat bevezetésére kerül sor: a megszokott LGA-1150-es megoldást az LGA-1151-es váltja. Remélhetőleg a processzorfoglalat körüli CPU hűtő rögzítő furattávolság nem változik, azaz a régi jól bevált processzorhűtőket tovább lehet majd vinni a új platformra. Hogy így lesz-e, rövidesen kiderül.

Arról egyelőre nincs hír, pontosan mikor esedékes a Skylake rajt – csak annyi tűnik biztosnak, hogy még idén, valamikor az év vége felé.

A tippet köszönjük segítőkész olvasónknak, kadarivinek! :)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward