Élre állt az Android 4.1

Az első Jelly Bean kiadás végre letaszította a trónról a több éves Android 2.3-at. Ezzel egy újabb nagy lépést tett a Google rendszere. 

Élre állt az Android 4.1

Az Android szegmentációja folyamatosan a felszínen levő probléma, de a helyzet hónapról hónapra javulni látszik. Mindez főleg a Jelly Beannek köszönhető, ami immáron nem csak a különböző verziókat összesítve, hanem önmagában is átvette a piacvezetést az Android 4.1-es verziószámot viselő megoldással.

A Gingerbread kódnévre hallgató variáns, melyet 2010 decemberében dobott be a mélyvízbe a Google, az egyik legfontosabb Android kiadássá nőtte ki magát, és még jelenleg is az - csak már nem a trónon díszeleg. A maga 33 %-ával mindössze egyetlen százalékkal maradt alul, ami azért ilyen távlatban továbbra is elismerésre méltó. Ugyanakkor a Google már nagyon szívesen megszabadulna a Gingerbreadtől, mert ez rossz fényt vet a teljes Androidra. Manapság egyre több applikáció dobja már az Android 4.0-tól régebbi oprendszerek támogatását, és látva, hogy a készülékek egyharmadán még jelenleg is ilyen fut, ez komoly probléma, viszont haladni kell a korral.

A Jelly Bean egyébként már összetettben az elmúlt hónap során is megelőzte a matuzsálemet, de azért a verziók közötti verseny a legtisztább. Most mindent összevetve már eléggé tisztességes előnnyel rendelkeznek a Jelly Bean kódnév alatt csoportosuló verziók. Több mint 40 százalék írható ezeknek a számlájára, míg a dobogó második fokát 33,1%-kal hódította meg a Gingerbread a harmadiknak járó dicsőséget meg az Ice Cream Sandwich élvezheti - ennek mostanra 22,5 százalékra zsugorodott a részesedése. Az egyebek már csak elhanyagolható hányadért, 3,9 %-ért felelnek.

A következő részletes statisztikai adatok között már egy új szereplő is fel fog tűnni, mégpedig az Android 4.3, ami szintén egy Jelly Bean rendszer. Ezzel együtt már háromfősre nőtt a csapat. Az Android 4.3 azonban érdemben nem fog hozzátenni a JB piacához, ez főleg az Android 4.2 szűkös, 6,5 százalékos részére jelent fenyegetést. Ennek ugyanis a java részét a Google Edition és a Nexus modellek teszik ki, amiknek az Android 4.3-ra átemelését már meg is kezdték. Emellett az Android 4.1 valószínűleg zavartalanul tarthatja a vezető pozíciót, és erre fenyegetést a következő főverzióig már semmi nem jelent majd. Az egyelőre Key Lime Pie néven emlegetett Android 5.0 a legfrissebb információink szerint ősz végén állhat reflektorfénybe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward