Elrajtoltak az Ivy Bridge-EP alapú Xeon processzorok

Az újdonságok között kétprocesszoros rendszerekbe szánt Xeon E5-2600 v2-es, valamint egyprocesszoros rendszerekbe szánt Xeon E5-1600 v2-es modelleket találunk. Jó sokat.

Elrajtoltak az Ivy Bridge-EP alapú Xeon processzorok

Az Intel nemrégiben dobta piacra Ivy Bridge-E sorozatú processzorait, most viszont a várva várt Ivy Bridge-EP modellek is megérkeztek, amelyek már nem az átlagfelhasználókat, hanem az üzleti felhasználókat veszik célba.

Az Ivy Bridge-EP lapkára a Romley-EP platformba szánt Xeon E5-2600 v2-es és a Xeon E5-1600 v2-es processzorok épülnek: előbbiek a kétprocesszoros, utóbbiak pedig az egyprocesszoros konfigurációk piacán próbálnak labdába rúgni. A friss központi egységek elődeiknél több processzormagot, több gyorsítótárat és jobb memóriatámogatást kínálnak, de virtualizáció terén is történt némi előrelépés, ami összességében jó hír.

Így néz ki egy tízmagos Ivy Bridge-EP lapka
Így néz ki egy tízmagos Ivy Bridge-EP lapka

A szerverekbe és munkaállomásokba szánt újdonságok alapjául szolgáló Ivy Bridge EP lapka maximum 12 processzormagot kínálhat, így a Hyper-Threading támogatás jóvoltából maximum 24 szálon dolgozhat az adott CPU. A Sandy Bridge-EP lapka esetében még be kellett érni 8 processzormaggal és maximum 16 szállal. Ezzel egy időben a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete is nőtt, így az 20 MB helyett immár 30 MB-os maximális kapacitással bírhat. A négycsatornás beépített memóriavezérlő szintén átesett némi ráncfelvarráson, amelynek keretén belül a korábbi DDR3-1600 MHz-es memóriatámogatást DDR3-1866 MHz-re emelték. Ezeken kívül elérhetővé vált az APIC (Advanced Programabble Interrupt Controller) virtualizáció is, ami a virtualizációs overhead mértékét akár 4%-kal is képes csökkenteni.

Az eredeti Xeon E5-2600-as és Xeon E5-1600-as processzorok két különböző Sandy Bridge-EP lapkát alkalmaztak: az egyik négy processzormaggal, a másik pedig nyolc processzormaggal rendelkezett. A hatmagos példányok nyolcmagos lapkából készültek, két CPU mag letiltásával. Az új Xeon E5-2600 v2-es és Xeon E5-1600 v2-es processzorok esetében már bonyolultabb a helyzet, ugyanis háromféle Ivy Bridge-EP lapka áll rendelkezésre: az első hat CPU magot, a második 10 CPU magot, a harmadik pedig 12 CPU magot biztosít a rendszer számára. Utóbbi, azaz a zászlóshajónak tekinthető modell másik két társához képest eltérő, komplexebb belső felépítéssel rendelkezik, de ez a rengeteg processzormagot elnézve nem is csoda.

Az Ivy Bridge-EP lapkák mindannyian 22 nm-es csíkszélességgel készülnek, szemben a korábbi Sandy Bridge-EP lapkákkal, amelyek még 32 nm-es gyártástechnológiára támaszkodtak. Az alábbi táblázat a Xeon E5-2600-as és a Xeon E5-2600 v2-es processzorok közötti legfőbb különbségeket összegzi.

Az Intel állítása szerint az Ivy Bridge-EP processzorok elődeikhez képest akár 35%-kal gyorsabbak is lehetnek, legalábbis a tesztprogramok - amelyekből többel is megkínozták az új processzorokat - eredményei ezt mutatták.

A Xeon E5-2600 v2-es sorozatban összesen 22 féle modell lapul, amelyek mindannyian a kétprocesszoros szervereket veszik célba. Az újdonságok modelltől függően 4-12 processzormaggal és 60-150 watt közötti TDP-vel rendelkeznek, magórajelük pedig 1,7 GHz-től egészen 3,5 GHz-ig terjed. A két leglassabb példány nem kínál se Turbo Boost, se Hyper-Threading támogatást, de a többieknél ezek a funkciók is elérhetőek. Árak tekintetében 202 dollártól egészen 2614 dollárig terjed a választék.

A vállalat a szervereké mellett a munkaállomások szegmensére is gondolt. Az új munkaállomás-processzorok között csak egy Xeon E5-2600 v2-es sorozatú példány a Xeon E5-2687W lapul, amely nyolc processzormaggal, 3,4 GHz-es magórajellel és 150 wattos TDP-vel rendelkezik. A többi munkaállomás-processzor már a Xeon E5-1600 v2-es sorozatot erősíti. Az egyprocesszoros munkaállomásokba szánt újdonságok 4-6 processzormaggal és maximum 130 wattos TDP-vel rendelkeznek, CPU magórajelük pedig 3 és 3,7 GHz között helyezkedik el. A munkaállomásokba szánt processzorok esetében mind a Turbo Boost, mind pedig a Hyper-Threading támogatás elérhető.

Az új processzorok legfontosabb tulajdonságait az alábbi gigantikus táblázat összesíti. A kép természetesen nagyítható!

A Xeon E5-2600 v2-es és a Xeon E5-1600 v2-es proceszorok tulajdonságai
A Xeon E5-2600 v2-es és a Xeon E5-1600 v2-es proceszorok tulajdonságai

Az újdonságok hamarosan feltűnnek kereskedelmi forgalomban, illetve a különböző gyártók konfigurációiban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward