Elrajtoltak az AMD R7-es SSD meghajtói

Az új SSD meghajtók platform tekintetében hasonlítanak a Vector 150-es sorozat tagjaira, de a két sorozat között azért vannak különbségek.

Elrajtoltak az AMD R7-es SSD meghajtói

Nemrég derült ki, hogy az AMD rövidesen az SSD piacra is belép, méghozzá R7-es márkajelzéssel ellátott SSD meghajtókkal. Akkoriban már sejthető, hogy van valami turpisság a dologban, sőt, körvonalakban már az is látszott, kivel működik együtt a cég a siker érdekében. Az R7-es SSD meghajtók tulajdonságairól szóló első információk alapján úgy tűnt, hogy a termékek átmatricázott OCZ Vector 150-es SSD meghajtók lesznek – a mai rajt pedig alátámasztotta, hogy az előzetes feltételezés helytálló volt.

Az AMD az efféle gyakorlatot még 2011-ben kezdte, amikor váratlanul Radeon sorozatú memóriamodulokat jelentett be. Ezeket a memóriamodulokat természetesen nem az AMD gyártotta, hanem egy másik cég – az AMD pedig átmatricázva, Radeon márkanév alatt dobta őket piacra, hogy a játékosok igényeit minden téren maximálisan kiszolgálhassa. Hasonló a helyzet a Radeon R7-es SSD meghajtókkal is: ezeket a termékeket sem az AMD gyártja, hanem az OCZ, méghozzá Vector 150 néven. Az AMD átmatricázás után, picit megváltoztatott garancia feltételekkel bocsátja a játékosok rendelkezésére az újdonságokat. A vásárlók támogatását továbbra is az OCZ biztosítja.

Az együttműködés persze így is kedvező lehet mindkét fél számára, hiszen a Barefoot 3 platform a nagy teljesítményre vágyó felhasználókat és a játékosokat veszi célba, csak úgy, ahogy az újonnan létrejött AMD R7 SSD meghajtók. Igaz, utóbbiaknál még inkább a játékosok felé mozdult el a célkereszt, de erről bővebben majd később.

Az OCZ ugye egy ideje a Toshiba csoport tagjaként tevékenykedik, és így közvetlen hozzáféréssel rendelkezik a NAND Flash memóriachipekhez, azaz a stabil termelés számára garantált, nem úgy, mint a gyárnélküli vállalatok számára, mint amilyen például a Kingston. Ebből előnyt kovácsolhat magának az AMD.

Hogy a Radeon R7-es SSD meghajtók milyen tulajdonságokkal rendelkeznek? Az alábbi táblázat megmutatja, de tulajdonképpen csak a garancia feltételek és az árak minősülhetnek újdonságnak.

Az R7-es SSD meghajtók az OCZ saját fejlesztésű Barefoot 3-as SSD vezérlője köré épülnek, annak is az M00-ás kiadását használják, amely – a publikus információk szerint – 397 MHz-en ketyeg, csak úgy, mint a Vector 150-es SSD meghajtók esetében. Teljesítmény tekintetében a Radeon R7-es SSD meghajtók hasonló szintet képviselnek, mint a Vector 150-es modellek: 4K-s véletlenszerű írási tempóban ugyan kicsit lemaradnak a Vector 150-es család tagjaitól, de 4K-s véletlenszerű olvasási sebességek tekintetében már valamivel jobbak náluk.

A legnagyobb különbség a két sorozat között az, hogy eltérő garancia feltételek vonatkoznak rájuk. Míg a Vector 150-es SSD meghajtók strapabírósága napi 50 GB-nyi írásmennyiség öt éven keresztül (91 TB), addig a Radeon R7-es modelleknél már csak napi 30 GB-nyi írásmennyiséggel gazdálkodhatunk, a garanciaidő pedig négy év – ez 43 TB-nyi teljes írásmennyiséget jelent. Firmware tekintetében ugyancsak van különbség a két sorozat között, ugyanis a Radeon R7-es modellek speciális, az AMD igényeire szabott firmware-t kaptak. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy az OCZ szakemberei javarészt az elhasználódás-kiegyenlítés terén végeztek kisebb módosításokat, hogy a strapabíróság a Radeon R7-es modelleknél a Vertex 460-as sorozat tagjaié fölött helyezkedjen el.

A Radeon R7-es SSD meghajtók a Toshiba második generációs 19nm-es MLC NAND Flash chipjeit használják, szemben a Vector 150-es SSD meghajtókkal, amelyek még az első generációra alapoznak. A hírek szerint az OCZ rövidesen átállhat a második generációs NAND Flash chipek alkalmazására, méghozzá költséghatékonysági okokból.

A Radeon R7-es SSD meghajtók tehát teljesítmény tekintetében várhatóan nagyon hasonlítanak majd a Vector 150-es modellekre, árazás tekintetében pedig várhatóan picivel olcsóbbak lesznek azoknál. A listaárak alapján a 120 GB-os modell 100 dollárba, a 240 GB-os példány 164 dollárba a 480 GB-os kiadás pedig 299 dollárba kerül. A Newegg hasonló árakon kínálja a Vector 150-es SSD meghajtókat is. Kedvezmények igénybevételével esetenként még olcsóbbak is a Vector 150-esek az AMD által megállapított Radeon R7 listaáraknál.

Ahogy a hazai árakról lehull a lepel, természetesen jelentkezünk velük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward