Elrajtoltak a Xeon E7 v2 sorozatú szerverprocesszorok

Az Intel Xeon E7 v2-es sorozatú szerverprocesszorai elődeikhez képest jóval nagyobb teljesítményt nyújtanak.

Elrajtoltak a Xeon E7 v2 sorozatú szerverprocesszorok

Az Intel kínálatában a hét folyamán megjelentek az új, v2-es sorozatú Xeon E7-es processzorok, amelyeket misszió-kritikus rendszerekbe, illetve nagymennyiségű adattal dolgozó szerverekbe szán a gyártó.

A Xeon E7-2800 v2, Xeon E7-4800 v2 és Xeon E7-880 v2 sorozatok tagjai elődeikhez képest modelltől függően akár 50%-kal több processzormaggal, 25%-kal több gyorsítótárral és akár négyszer nagyobb I/O sávszélességgel állnak a felhasználók és a rendszerek rendelkezésére, sőt, ezen felül elődeikhez képest akár háromszor több rendszermemória alkalmazását is támogatják. Az említett javulások és a mikro-architektúra szintjén eszközölt változások együttesen lehetővé teszik, hogy az újdonságok elődeikhez képest akár kétszer gyorsabbak legyenek a különböző alkalmazásokban.

A 22 nm-es csíkszélességgel készülő, Ivy Bridge mikro-architektúrára támaszkodó szerverprocesszorok 6, 10, 12 vagy 15 processzormaggal rendelkezhetnek, valamint – többségükben – Hyper-Threading támogatást is kapnak, így a csúcsmodell egyidejűleg akár 30 programszálon is dolgozhat.

Az Ivy Town kódnévre hallgató szerverprocesszorok harmadszintű megosztott gyorsítótára 2,5 MB-os szeletekből épül fel, amelyek együttesen maximum 37,5 MB-nyi kapacitást biztosíthatnak, amennyiben mindannyian aktívak. A lapka négycsatornás, ECC támogatással is ellátott DDR3-as memóriavezérlőt tartalmaz, ami a DDR3-1600 MHz-es memóriamodulok kezelésére képes. A négy darab DDR3-as memóriacsatornához akár 24 darab memóriafoglalat is társítható, hála a Jordan Creek memóriapuffer-chipnek.

A Jordan Creek chipből egy szerverprocesszor-foglalathoz összesen négyet lehet kapcsolni. A szóban forgó chip darabonként két SMI Gen 2-es csatornával gazdálkodik, amelyekre egyenként három, azaz összesen hat memóriafoglalatot kapcsolódhat. Ezzel a lehetőséggel, ha minden csatornára kapcsolódik egy ilyen Jordan Creek memóriapuffer-chip, akkor gyakorlatilag nyolc darab DDR3-as memóriacsatornával gazdálkodhat a rendszer, amelyeken egyenként három darab DDR3-as memóriafoglalat lóg. További érdekesség, hogy a memória-alrendszer kétféle módban képes üzemelni: az egyik a LockStep mód, amikor az SMI2 és a DRAM órajel szinkronban van, a másik pedig a Performance mód, amikor az SMI2 és a DRAM órajel 2:1 arányban működik. Előbbi esetben a DDR csatornák és az SMI Gen 2 csatornák egyaránt maximum 1600 MHz-es órajelet alkalmaznak, míg utóbbinál a DDR órajel 1333 MHz, az SMI Gen 2 órajel pedig 2667 MHz. A LockStep mód az adatbiztonságra, a Performance mód pedig a teljesítményre van kihegyezve. Érdekesség, hogy négyprocesszoros konfiguráció esetén CPU foglalatonként 1,5 TB-nyi, azaz immár 6 TB-nyi rendszermemória alkalmazására is van mód. Nyolcprocesszoros rendszer esetén maximum 12 TB-nyi rendszermemória alkalmazható.

A friss szerverprocesszorok PCI Express hubot is tartalmaznak, amely ezúttal 32 PCIe sávot kínál, viszont már nem 2.0-s, hanem 3.0-s szabványra támaszkodik. QPI linkekből három áll rendelkezésre, amelyek egyenként 8 GT/s sávszélességgel rendelkeznek a korábbi 6,4 GT/s helyett. Az újdonságok FCLGA-2011-es processzorfoglalatba illeszkednek, azaz nem kompatibilisek a Westmere-EX szerverprocesszokat fogadó alaplapokkal, amelyek még LGA-1567-es CPU foglalattal rendelkeztek.

A Xeon E7 v2-es processzorok számos hasznos szolgáltatás támogatásával érkeznek, amelyek biztosítják a rendszer elérhetőségét, megbízhatóságát és szervizelhetőségét, így nagy jelentőséggel bírnak. Ezek között jelen van a Machine Check Architecture, az MCA Recovery Execution Path és a PCIe Live Error Recovery szolgáltatás is.

Az új processzorok a kettő-, négy- és nyolcprocesszoros rendszereket veszik célba, de harmadik fél által készített node vezérlőkkel akár 32 processzorfoglalattal gazdálkodó rendszer is építhető. Az új központi egységek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi.

Az új szerverprocesszorokkal szerelt szerverkonfigurációk már elérhetőek a nagy szervergyártó vállalatok kínálatában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward