Elrajtoltak a Socket AM1-es asztali Kabini SoC-ok

Az újdonságok már hetek óta kaphatóak, most viszont hivatalosan is lerántotta róluk a leplet a gyártó. Velük együtt természetesen már a Socket AM1-es alaplapok is kaphatóak.

Elrajtoltak a Socket AM1-es asztali Kabini SoC-ok

Az AMD korábbi ígéretének megfelelően ma lerántotta a leplet a Socket AM1-es processzorfoglalatba illeszkedő Kabini processzorokról, amelyek igazából SoC egységeknek tekinthetőek, hiszen lapkájuk a szokásos komponensek mellett a komplett északi és déli hídnak helyet ad.

A Kabini APU egységek mobil fronton már lassan egy éve elérhetőek, most viszont az olcsóbb asztali számítógépek piacát is megpróbálják meghódítani – remélhetőleg mobil rokonaiknál jelentősen nagyobb sikerrel. Az újdonságok előnye, hogy FS1b típusú processzorfoglalatba illeszkednek, nem alaplapra forrasztva érkeznek, mint a klasszikus alsókategóriás megoldások – például a Bay Trail, Brazos, illetve egyéb platformok tagjai –, így a központi egység idővel cserélhető. Az FS1b processzorfoglalatba, amit egyébként Socket AM1 névre kereszteltek, csak és kizárólag az Athlon, illetve Sempron sorozatú Kabini SoC-ok passzolnak, egyéb AMD processzorok nem. A későbbiekben a Kabini SoC-ok utódai, a Beema SoC-ok is elérhetőek lesznek majd Socket AM1-es kivitelben, így a jelenlegi termékek elvileg később lecserélhetőek lesznek.

A 28 nm-es csíkszélességgel készülő Kabini SoC-ok Jaguar architektúrára alapozó processzormagokat kaptak, videovezérlőből pedig egy GCN alapú, 128 stream egységgel gazdálkodó példány teljesít rajtuk szolgálatot. Mind a négy modell azonos lapkára épül, egyformán 25 wattos TDP-vel rendelkezik, de kisebb-nagyobb különbségek azért így is vannak közöttük. Az újdonságok pontos tulajdonságait az alábbi táblázat részletezi.

A fenti adatok korábbi hírünkből már ismerősek lehetnek – igazából túl sokat nem is érdemes hozzájuk fűzni. Úgyis az lesz a lényeg, hogy a rövidesen érkező teszt alkalmával hogyan teljesítenek az újdonságok riválisaikhoz képest.

Az asztali Kabini SoC-ok platform szintjén egycsatornás, 64-bites DDR3/DDR3L memóriatámogatást kínálnak, és négy darab PCI Express 2.0-s sávval állnak a videokártyák rendelkezésére. A PCI Express 2.0-s hub egyik 2.0-s szála az Ethernet vezérlőhöz kapcsolódik, a másik három sáv pedig egyéb kiegészítő vezérlőkhöz csatlakozhat (USB, SATA, WiFi, LAN), de akár PCi Express 2.0 x1-es slotok biztosítására is felhasználhatóak. PCI Express -> PCI hídchip használatával még PCI slot is elhelyezhető a deszkákon.

Forrás: AnandTech

A Kabini SoC-ok beépített USB vezérlője kettő darab USB 3.0-s és nyolc darab USB 2.0-s portot kínál, de emellett D-Sub videó kimenet és PS/2-es port is szerepel a repertoárban. Videó kimenetek tekintetében eDP, DisplayPort és HDMI port egyaránt rendelkezésre áll – ezekből összesen maximum négyet használhat a platform. SATA portokból kettő jár, amelyek mindketten SATA 6 Gbps-os szabványúak. Igény esetén TPM (Trusted Platform Module) támogatás is igénybe vehető, amennyiben az adott alaplap gyártója elhelyezett az adott deszkán TPM modult fogadó tüskesort.

Az újdonságokhoz passzoló alaplapok listája. Forrás: AnandTech

Az új APU egységek és a hozzájuk passzoló Socket AM1-es alaplapok már kaphatóak kereskedelmi forgalomban. Az olcsó komponensek jóvoltából az alaplap és a processzor olcsón, listaár szerint akár 60 dollárnál alacsonyabb összegből is megvásárolható, ha az abszolút belépőszintet vesszük célba. Persze ezen felül még memóriamodulokra, tápegységre, számítógépházra, illetve adattárolóra is szükség lesz, de a platform így is a legköltséghatékonyabb megoldások közé tartozik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward