Elrajtolt az AMD újdonsága, a Radeon RX 480

Sokan várták ezt a napot, ám most végre eljött: 199 dolláros listaáron hódító útjára indult a Radeon RX 480, amely a GeForce GTX 970 méltó ellenfele lehet.

Elrajtolt az AMD újdonsága, a Radeon RX 480

Végre eljött a sokak által várt nap, mától kapható az AMD Radeon RX 480-as videokártyája, amely már egy új, negyedik generációs Graphics CoreNext architektúra köré épülő grafikus processzort alkalmaz.

A Polaris 10-es GPU a Polaris család nagyobbik tagja, amely a Polaris 11-hez képest sokkal több erőforrást tud mozgósítani, ahogy az a fenti diáról is kiderül. Az új GPU összesen 36 számítási tömböt, vagy ha úgy tetszik, Compute Unitot tartalmaz, így 2308 stream egységet tud munkára fogni. A renderelő egységek száma 32, a textúrázóké pedig 144.

A CU-k az optimalizációknak és a kisebb változtatásoknak köszönhetően akár 15%-kal nagyobb teljesítményt is nyújthatnak, mint a Radeon R9 290 esetében, és ezzel együtt az egyszálas teljesítmény is nőtt. A GPU 1120 MHz-es alap- és 1266 MHz-es boost órajelen ketyeg, így egyszeres pontosságú számítási teljesítménye 5,8 TFLOP/s-os szinten mozog (boost órajellel számolva). A GPU geometriai feldolgozás terén sokat fejlődött, hála a frissített geometriai motoroknak, illetve a Primitive Discard Accelerator funkciónak, ami segít az MSAA alatti teljesítmény növelésében.

A GPU-hoz egy frissített memóriavezérlőn keresztül kapcsolódik a fedélzeti memória, amelynek szerepét GDDR5-ös chipekre osztották. Célszegmenstől függően 4 GB-os és 8 GB-os változatban érkezik az újdonság, a memóriachipek pedig kapacitástól függően 7 vagy 8 GHz-es effektív órajelen ketyegnek – legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint. A kínálatban természetesen Lossless DCC (Delta Color Compression) motor is helyet kapott, ami 2/4/8:1 tömörítési arányokat támogat, optimális működéséről pedig természetesen a driver gondoskodik. A DCC előnyei nem csak teljesítmény, de energiahatékonyság terén is tetten érhetőek – plusz az effektív memória-sávszélesség értékének jelentős, akár 40%-ot elérő növelésében is segít.

Az új GPU friss UVD és kódoló motort kapott, így a videokártya képes a 4K-s tartalmak kódolására és dekódolására is. Természetesen a VR támogatás sem hiányzik a repertoárban, mint ahogy a FreeSync technológia támogatása is biztosított.

Videó kimenetek terén komoly újítás, hogy a jövőben érkező DisplayPort 1.3 HBR3 és 1.4 HDR szabványok támogatására is van mód, de ezen felül a HDMI 2.0b támogatás is adott. A videó kimenetek között gyárilag három darab DisplayPort és egy HDMI csatlakozó sorakozik, a Dual-Link DVI portot azonban száműzték – viszont átalakítóval visszanyerhető, illetve a partnerek egyedi megoldásaira is kerülhet még DVI port, ha van egy kis szerencsénk.

Az új videokártya DirectX 11 alatt négyutas CrossFireX támogatással bír, DirectX 12 alatt azonban a fejlesztő döntésén múlik, milyen Multi-GPU támogatással él.

A Radeon RX 480 esetében komoly fegyvertény, hogy a TDP mindössze 150 watt, így csak egyetlen hattűs PCIe tápkábelre van szükség a stabil működéshez, viszont a teljesítmény (papíron, DX12-es címeknél) így is a GeForce GTX 970 szintje felett helyezkedik el, ami nem hangzik rosszul. Rövidesen érkező cikkünkből kiderül, pontosan mi a helyzet, valamint az architekturális változásokat is részletesebben kitárgyaljuk, hiszen sok olyan apróság van, amire egy hír keretein belül nem lehet kitérni.

A Radeon RX 480 tehát mától kapható kereskedelmi forgalomban, a listaára pedig 199 dollár a 4 GB-os példánynak. A Radeon RX 480-as videokártyák aktuális kínálata itt található – egyelőre csak a referencia példányok mutatkoztak be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward