Elrajtolt az AMD új csúcskártyája, a Radeon Pro Duo

A Radeon Pro Duo mellé a szokásos driveren kívül a FirePro videokártyákhoz passzoló driver is telepíthető, ami fura, de üdvözlendő lépés.

Elrajtolt az AMD új csúcskártyája, a Radeon Pro Duo

Az AMD ma hivatalosan is piacra dobta a március közepén bemutatott két GPU-s videokártya szörnyeteget, amely Radeon Pro Duo névre hallgat, alapjában véve pedig olyan, mint ha két Radeon R9 Nano lenne egy nagy nyomtatott áramköri lapra integrálva.

A Radeon Pro Duo több szempontból is különleges. Az újdonság egyrészt jelenleg a világ leggyorsabb két GPU-s videokártyájának tekinthető, hiszen az Nvidia jelenleg nem kínál hasonló terméket, másrészt egy sokoldalú megoldásnak is minősül, ami nem csak játékra jó. A Radeon Pro Duo az AMD tevei szerint kiválóan alkalmas VR tartalmak fejlesztésére, illetve ezek fogyasztására is – VR esetén az egyik szem számára az egyik GPU, a másik szem számára pedig a másik készíti el a szükséges képkockákat. Az újdonság persze egyéb esetekben is jól jöhet, például olyankor, ha komplex, grafikai és általános számításokból álló feladat elvégzésére van szükség, ekkor ugyanis az első GPU a grafikai tartalmakkal kapcsolatos feladatokat végezheti el, a másik pedig az általános számítási feladatokba segíthet be, így a munka gördülékenyen, rugalmasan folyhat.

A sokoldalúságot remekül jellemzi, hogy az új videokártyához a szokásos Radeon Software Crimson Edition eszközillesztő szoftver mellett – amiből pont ma érkezett egy friss kiadás– a FirePro videokártyákhoz szánt driver is használható, ami a tartalomkészítők számára kifejezetten jó hír. Persze azt azért feltétlenül meg kell említeni, hogy a Radeon Pro Duo esetében sokkal kevesebb alkalmazás validálását végzik el, mint egy igazi FirePro sorozatú modellnél, de a legfontosabb alkalmazásokkal való kompatibilitás így is biztosított. Ez azt jelenti, hogy a termékkel egyebek mellett az Autodesk, a Maya és a Blackmagic Davinci Resolve szoftverek egyaránt használhatóak.

Hardver tekintetében a Radeon Pro Duo tényleg olyan, mint ha két darab Radeon R9 Nano videokártyát egyetlen nyomtatott áramköri lapra ültettek volna. A termék 350 wattos TDP-vel rendelkezik, így stabil működéséhez három darab nyolctűs PCI Express tápkábelt igényel, melegedő komponenseire pedig kompakt folyadékhűtő szettet szereltek. A Cooler Master műhelyéből származó megoldás a Radeon R9 295 X2 hűtésével szemben egy teljes körű szettnek tekinthető, ami nem csak a két GPU-t, de a hozzájuk tartozó VRM áramkörök komponenseit is lefedi.

A folyadékhűtő blokktól kiinduló csövek 540 milliméter hosszúak, a végükön található 120 milliméteres hőleadó radiátor pedig 63 milliméter vastag – a 120 milliméteres ventilátorral együtt. A különleges videokártyán három darab normál méretű DisplayPort videó kimenet, valamint egy normál méretű HDMI videó kimenet található.

A Radeon Pro Duo forgalmazása tehát ma kezdődött meg, az újdonság listaára pedig 1499 dollár, ahogy az a korábbi információk alapján már várható volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward