Elrajtolt az AMD leggyorsabb asztali APU-ja

A Godavari sorozatot erősítő újdonság gyakorlatilag csak annyiban változott elődjétől, hogy némileg magasabb GPU és CPU órajeleket alkalmaz.

Elrajtolt az AMD leggyorsabb asztali APU-ja

Az AMD bemutatta legújabb asztali APU egységét, amely azért különleges, mert már a "következő generációt" képviseli. Ez persze egy apró túlzás, hiszen alapjait tekintve egy frissített, új steppingre alapozó Kaveri APU-ról van szó, ami elődjétől csak annyiban különbözik, hogy némileg magasabb órajeleken üzemel.

A frissített Kaveri APU család ennek ellenére kiérdemelt egy új kódnevet: ez nem más, mint a Godavari. Az új steppingtől és a magasabb órajelektől eltekintve egyéb változás nincs, hisz ugyanarra a lapkára támaszkodik a friss jövevény is, mint elődei, sőt, ugyanúgy Socket FM2+-os processzorfoglalatba illeszkedik – alkalmazása előtt mindössze egy BIOS frissítésre lesz szükség, hogy felismerje az alaplap.

Hogy mit kínál papíron az A10-7850K fölé érkező A10-7870K? Az alábbi táblázat elárulja.

Alapvető tulajdonságok tekintetében nincs változás, vagyis a lapka felépítése a már jól ismert formulát követi, a CPU és a GPU órajelek azonban emelkedtek. A CPU alap-órajel 200 MHz-cel, a Turbo Boost órajel pedig 100 MHz-cel lett magasabb, míg a GPU esetében 720 MHz-ről 866 MHz-re tornázták fel a maximális órajelet.

Az APU processzor-része ezúttal is két darab kétmagos modulra támaszkodik, amelyeknek 2 x 2 MB-nyi L2 Cache-e van. A kétcsatornás memóriavezérlő ezúttal is DDR3-2133 MHz-es memóriatámogatást kínál, az R9-es videóvezérlő pedig 512 stream egységgel gazdálkodik.

Noha az órajeleket emelték egy picit, a 95 wattos TDP nem változott, plusz a szorzózár-mentes felépítésről sem kell lemondani. Az AMD az A10-7870K listaárát 137 dollárban állapította meg, de az aktuális kereskedelmi ár ennél picit magasabb: a legtöbb külföldi webáruházban 150 dollár körüli összeg szerepel az árcédulán. Nálunk jelenleg 54 000 forint körüli áron vásárolható meg a friss jövevény.

A Godavari sorozatban természetesen több egyéb APU egység is jelen lesz majd, ám ezekről most még nem hullott le a lepel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward