Elrajtolt a Radeon R9 295X2, a két GPU-s fenevad

Az 1499 dollárba kerülő Radeon R9 295X2 komoly teljesítményt kínál, komponenseit pedig hibrid hűtés tartja a lehető leghűvösebben.

Elrajtolt a Radeon R9 295X2, a két GPU-s fenevad

Az AMD két GPU-s videokártyájáról, a Radon R9 295X2-ről az elmúlt napok, illetve hetek folyamán több pletyka is megjelent, így gyakorlatilag minden kiderült az újdonság várható tulajdonságaival kapcsolatban. Most végre arra is fény derül, mennyi valóságalappal rendelkeztek a pletykák.

A Radeon R9 295X2 a várakozásoknak megfelelően két darab teljes értékű Hawaii GPU-t hordoz magán, amelyek egyenként 2816 stream egységet, 176 textúrázót és 64 renderelő egységet tartalmaznak, a számukra kijelölt 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához pedig 512-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak. A grafikus processzorok 1018 MHz-es maximális órajelen ketyegnek – ez az érték magasabb, mint az R9 290X modellek GPU órajele. A GPU-k együttesen akár 11,5 TFLOP/s-os számítási teljesítményt is fel tudnak mutatni. A két Hawaii GPU, illetve a rendszer között egy PLX PEX8747-es PCI Express 3.0 x48 hídchip teremt kapcsolatot.

Az új videokártya egy speciális, hibrid hűtőrendszert kapott, amelyet az AMD mérnökei az Asetek szakembereivel együttműködve fejlesztettek ki.

A két GPU felett egy-egy folyadékhűtő blokk húzódik, a hő pedig a hűtőközeg hathatós közreműködésével egy hőleadó radiátorhoz távozik, amelyen egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor pörög. A VRM áramkör, a memóriachipek és a PCI Express 3.0-s hídchip hűtéséről nem folyadékhűtő blokk, hanem egy ventilátor gondoskodik, ami a videokártya közepén helyezkedik el.

Fotó: AnandTech

Az újdonság két darab nyolctűs PCI Express tápkábel alkalmazását követeli meg, de ezzel együtt a PCI Express 3.0 x16-os slot tápellátását is igénybe veszi – erre persze szükség is van, hiszen a TDP 450 wattos értéket képvisel. Tuning esetén a TDP limit 500 watt, igaz, ekkor nem árt, ha stabil, elegendő teljesítményt kínáló, erős +12 voltos tápágakkal ellátott tápegység lapul a rendszerben.

Az új videokártya négy darab mini-DisplayPort 1.2-es és egy dual-link DVI-D videó kimenetet kínál, és tökéletesen alkalmas hatmonitoros Eyefinity megjelenítő rendszer építésére. A DirectX 11.2, OpenGL 4.4, Mantle és OpenCL 1.2-es támogatással egyaránt felvértezett újdonság 1499 dolláros árcédulával kerül a boltok polcaira, azaz feleannyiba kerül, mint az Nvidia nemrégiben bemutatott GeForce GTX Titan Z modellje.

A korábban emlegetett fémbőrönd. Fotó: The Tech report

A jelek szerint a fémbőröndös csomagolásról szóló pletykák is igazak voltak, legalábbis a The Tech Report munkatársai ilyen csomagban kapták meg a tesztre kiküldött példányt. A számzár szupertitkos kódja: 0-0-0-0.

Akinek Radeon R9 295X2 videokártyára fáj a foga, nagyjából két hetet kell még várnia rá, hogy megvásárolhassa, ugyanis a termék forgalmazása csak később indul meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward