Elrajtolt a Radeon HD 7990 "Malta"

Az AMD az új csúcskártyához nem kevesebb, mint 8 teljes verziós játékot mellékel.

Elrajtolt a Radeon HD 7990 "Malta"

Az AMD hódító útjára indította legfrissebb videokártyáját, amely a Radeon HD 7990 "Malta" nevet viseli. Az újdonság két darab, egyenként 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti grafikus processzort alkalmaz, fedélzeti memóriából pedig nem kevesebb, mint 6 GB-nyi teljesít rajta szolgálatot (3GB/GPU).

A "Malta" kódnévre hallgató variáns "New Zealand" típusú elődjéhez képest több fronton is előrelépést kínál. Egyrészt a friss jövevény háromslotos helyett már csak kétslotos hűtést alkalmaz, amely ráadásul rendkívül alacsony zajszint mellett, nagyon hatékonyan látja el a komponensek hűtését. További előny, hogy az újdonság kevesebbet fogyaszt, mint elődje, így három helyett már csak két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazását igényli.

Az egyes Tahiti grafikus processzorok egyenként 2048 stream egységet tartalmaznak, amelyek GCN architektúrára alapoznak. Textúrázókból 128, renderelő egységekből pedig 32 darab jut egy GPU-ra. A GDDR5-ös fedélzeti memóriával az egyes GPU-k 384-bites adatsínen keresztül kommunikálnak. A GPU-k 950 MHz-es alap- és 1 GHz-es PowerTune Boost órajelet alkalmaznak - ezek az értékek csak 50 MHz-cel alacsonyabbak, mint amit a Radeon HD 7970 GHz Edition esetében megszokhattunk. A GPU-K egyenként 3 GB-nyi fedélzeti memóriához férnek hozzá, méghozzá 384-bites adatsínen keresztül. A GDDR5-ös VRAM 6 GHz-es effektív órajelen üzemel, így egy GPU 288 GB/s-os memória-sávszélességgel gazdálkodhat. Maguk a GPU-k egy PLX PEX8747-es, 48 PCI Express 3.0-s sávot kínáló hídchipen keresztül kommunikálnak.

Az új Radeon HD 7990-es videokártyák két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót alkalmaznak, TDP-jük pedig 375 wattos értéket képvisel. Korábban, a "New Zealand" sorozatú modelleknél a TDP akár a 450 wattos, vagy ennél magasabb értéket is elérhette, úgyhogy a változás jelentős. Az új videokártyák videó kimenetei között négy 1.2-es mini-DisplayPort és egy dual-link DVI csatlakozó sorakozik. A termékek dupla BIOS-szal érkeznek, így egy balul elsült BIOS frissítés után a biztonsági BIOS-ról még elindítható a rendszer.

Az AMD a Radeon HD 7990 "Malta" videokártyákhoz nem kevesebb, mint nyolc játékot ad: a csomagban a Far Cry 3, Far Cry 3: Blood Dragon, Crysis 3 Hunter Edition, Bioshock: Infinite, Tomb Raider (2013), Hitman Absolution, Sleeping Dogs, és a Deus Ex: Human Revolution is szerepel.

Az AMD az újdonság ajánlott végfelhasználói árát 999 dollárban határozta meg, azaz a Radeon HD 7990 "Malta" ugyanannyiba kerül, mint a GeForce GTX 690.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward