Elpida: szupervékony, négyrétegű DRAM

Az Elpida egy új memóriachipet mutatott be, ami ezúttal nem más, mint egy 0,8 mm vastag DRAM chip, amely négy rétegből épül fel. Az egyes rétegek egy-egy 2 Gb-es, azaz 256 MB-os DDR2-es Mobil DRAM chipet takarnak, így a négyrétegű DRAM szendvics 1 GB-os kapacitással bír.

Elpida: szupervékony, négyrétegű DRAM

Az Elpida egy új, 0,8 mm vastag DRAM chip-et mutatott be, amely négy rétegből épül fel. Az egyes rétegek egy-egy 2 Gb-es, azaz 256 MB-os DDR2-es Mobil DRAM chipet takarnak, így a négyrétegű DRAM szendvics 1 GB-os kapacitással bír.

Az újdonság azért számít fontos mérföldkőnek, mert jelenleg ez a chip a világ legvékonyabb négyrétegű DDR2-es mobil DRAM chipje, ami kitűnő választás lehet mind tábla konfigurációkhoz, mind pedig szupervékony okostelefonokhoz. Az Elpida újdonságának megjelenése előtt a gyártók általában két rétegből álló DRAM chipeket alkalmaztak, mert ezekkel  tartható volt a 0,8 mm-es méret, viszont a négyrétegű megoldások már túl vastagok voltak, így őket a fent említett szegmensekben nem lehetett volna használni.

A PoP típusú chipek másik előnye, hogy a chipet alkotó egyes modulok külön-külön tesztelhetőek, így a selejtekből adódó veszteségek csökkenthetőek. További előnye a PoP megoldásoknak a helytakarékosság, valamint az is, hogy az egyes készülékekből könnyedén kiadhatóak a későbbiekben több memóriát tartalmazó verziókban, ehhez elég csak a PoP DRAM chipeket lecserélni, nem kell az egész PCB-t áttervezni, ami költséghatékonyság és idő szempontjából egyaránt fontos. Ezekkel a megoldásokkal az áramkörben csökkenthető a vezetők hossza, ami jelminőség szempontjából (kevesebb zaj) szintén nem elhanyagolható előny.

Az Elpida illetékesei jelenleg úgy tervezik, hogy a fentebb említett 0,8 mm-es PoP (Package on Package) DRAM chipek sorozatgyártása már az idei év harmadik negyedévében megindul majd.

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward