Elpida: csőd vagy megmenekülés?

Az Elpida jelenleg rendkívül komoly időszak előtt áll, ami meghatározhatja a cég jövőjének alakulását. Amennyiben a cég április folyamán nem tudja rendezni adósságait és fizetésképtelenné válik, akkor az a piaci elemzők szerint komoly probléma lesz nem csak a cég, hanem a teljes memóriapiac és a számítógépipar számára is, ugyanis ezzel az Elpida csődhelyzetbe kerülne.

Elpida: csőd vagy megmenekülés?

Az Elpida jelenleg rendkívül komoly időszak előtt áll, ami meghatározhatja a cég jövőjének alakulását. Amennyiben az Elpida április folyamán nem tudja rendezni adósságait és fizetésképtelenné válik, akkor az a piaci elemzők szerint komoly probléma lesz nem csak a cég, hanem a teljes memóriapiac és a számítógépipar számára is, ugyanis ezzel az Elpida csődhelyzetbe kerülne.

A vállalat eddig nem tudott kikászálódni szorult helyzetéből, még úgy sem, hogy nem kisebb befeketető próbált rajta segíteni, mint maga a japán kormányzat. A jelenlegi helyzet alapján az Elpida 40 milliárd japán jennel tartozik a japán kormányzatnak és további 80 milliárd japán jent kell visszafizetnie a bankoknak, amelyek korábban rövidtávú hitelt folyósítottak a cégnek. A vállalat illetékesei jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a hitelezőkkel, és a cég befektetők formájában újabb pénzforrásokat is keres, hogy a vezetőség biztosíthassa az Elpida túlélését.

Az Elpida helyzete nagyban különbözik a korábban bajba került Qimondáétól, ugyanis az Elpida egy jóval nagyobb vállalat, ami jóval több technológiát használ és összességében sokkal meghatározóbb szerepet tölt be a memóriapiacon. A cég már megindította a 30 nm-es osztályú gyártástechnológiára alapozó termelést, valamint elkezdte a 20 nm-es osztályú gyártástechnológia tesztelését is. Az Elpida tehát jelentős szerepet tölt be a piacon és nagymértékben hozzájárul annak fejlődéséhez is. A Qimonda csődjét követően egyébként rendkívül brutális, 26%-os áremelkedés söpört végig a memóriapiacon.

Ha a vállalat túléli a jelenlegi krízist, az a piac számára kedvező végkifejlet lesz. Amennyiben az Elpida végül fizetésképtelenné válik, azaz csődbe megy, akkor a memóriapiac kiegyensúlyozatlanná válhat. Csőd esetén a memóriapiacon a koreai Samsung és az ugyancsak koreai Hynix, valamint az amerikai Micron Technology dominálhatna, ami némileg csökkentené az árversenyt, az pedig a felhasználók számára sem jönne jól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward