Előrendelhető a világ első "etikus" okostelefonja

A Fairphone névre hallgató vállalat érdekes szlogennel szeretne friss belépőként érvényesülni a mobilpiacon.

Előrendelhető a világ első "etikus" okostelefonja

A holland székhelyű gyártó már nem ma kezdte a készülék fejlesztését, de mostanáig váratott magára a Fairphone leleplezése. Illetve egyelőre csak az előrendelések felvétele folyik, ami egyben egyfajta igényfelmérés is. Amennyiben befut az ötezredik megrendelés is, akkor kezdik a tömegtermelést. Vagyis nagyjából egy KickStarter projektként indul, annyi különbséggel, hogy itt nem pénzt, hanem konkrét rendeléseket várnak az érdeklődőktől. A forgalmazás tehát szinte biztos, inkább csak az időpont a kérdéses. De lássuk mit is kapunk a Fairphone-nal.

A vállalat azt állítja, hogy minden anyag és építőelem, amit a tervezésnél felhasználnak, teljesen tiszta, konfliktusmentes forrásból származik. Vagyis olyan gyárakból jönnek, ahol gondoskodnak a munkások jólétéről, és a lehetőségeikhez mérten, elektromos hulladékból újrahasznosított anyagokkal dolgoznak. Ezek kellenek tehát a Fairphone szerint az etikus okostelefonhoz, ami a szlogen alapján náluk készül először. Valamelyest azért ez furcsa "reklám", hiszen ezeknek a feltételeknek szinte kivétel nélkül alap elvárásoknak kellene lennie - persze mind tudjuk, hogy sajnos nem így van, de mostantól talán kicsit több figyelmet kap majd ez a terület.

A Fairphone néven érkező készülék előlapján 4,3 hüvelykes, qHD felbontású megjelenítő virít, melyet egy Dragontrail Glass mögé bújtattak, így az ellenállósággal biztosan nem lesz gond. Az ügyeletes teljesítményfelelős pedig a napokban bemutatott MediaTek MT6589M, mely az MT6589 egy szolidabb fogyasztású variánsa ahol a PowerVR SGX544 került visszafogásra, a négy Cortex-A7 mag az eredeti formájában, 1,2 GHz-es frekvencián üzemel. Az operatív tár 1 GB-os méretet öltött, a háttértár pedig 16 GB-nyi hellyel szolgál, bővíthetőségről nem esett szó.

A két kamera 8 és 1,3 megapixellel bír, természetesen előre tekint az alacsonyabb felbontású, amit a videóhívások végett kaptunk, a hátlapon pedig a 8 megás díszeleg egy LED villanó társaságában. A cserélhető, 2000 mAh-s telep és a viszonylag takarékos hardver jó kombináció lehet az üzemidőre tekintve. Reméljük, hogy az elvárásoknak megfelelően, visszafogottabb használat mellett, akár 3-4 napig is húzza kábelek nélkül az Android 4.2 (Jelly Bean) operációs rendszert futtató vas. Ráadásképpen meg kapunk dupla SIM helyet és az Androidba rootolási jogot - ez a kettő olyan dolog, aminek a hiánya sokak számára kizáró ok vásárláskor, így az hogy itt megvannak, tovább szélesíti a vásárlói kört.

Az elsősorban európai forgalmazásra szánt eszköz egyelőre szépen halad a kijelölt úton, és a marketinggépezet is jól működik. A 325 eurós áron kínált okostelefon a kitűzött cél felén már túljutott, és még van 17 nap az előzetesen kiszabott 30-ból, tehát az ötezres határ, ami a gyártáshoz szükséges, viszonylag könnyedén teljesíthető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward