Shop menü

ELON MUSK NYILVÁNOS VITÁRA HÍVJA A TWITTER VEZETŐJÉT

A milliárdos üzletember a jelek szerint nem akar várni az őszi tárgyalásig, tovább hergeli a közvéleményt a Twitter ellen.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elon Musk nyilvános vitára hívja a Twitter vezetőjét

Nagyon nehéz azt megmondani, hogy vajon mi lesz a kimenetele annak a vesszőfutásnak, ami immáron hónapok óta tart a Twitter és Elon Musk között. A milliárdos üzletember apránként elkezdte felvásárolni a mikroblog részvényeit az év elején, majd amikor ez kitudódott, úgy határozott, hogy megvásárolná az egész platformot. Most viszont már elállna ettől, mondván, hogy a Twitter hazudik bizonyos adatokban.

Az már egészen biztos, hogy egymás között nem tudja eldönteni a vitás helyzetet Musk csapata és a Twitter, éppen ezért a mikroblog vezetése úgy döntött, hogy beperlik a Tesla vezérét. Azt is lehet már tudni, hogy a tárgyalás október 17-én indul majd, és öt napon keresztül fognak tartani a meghallgatások. Ez a döntés a Twitter malmára hajtja a vizet, ugyanis Elon Musk azt szerette volna, ha az ügy minél tovább húzódik, és csak 2023 elején akart a bíróságon felvonulni.

A szakemberek feladata lényegében az lesz, hogy megállapítsák, hogy a mikroblog tisztában van-e azzal, hogy mekkora a hamis felhasználók mennyisége a saját rendszerében. Musk ugyanis szinte erre az egy indokra hegyezte ki az elállási szándékát. A cég azt kommunikálja évek óta, hogy 5 százalék alatt van a botok és spamfiókok száma, Elon Musk viszont úgy látja, hogy a Twitter igazából ezt képtelen felmérni, és csak bemondja a számokat. Illetve még csak ennyit sem tesz, hanem szimplán negyedévről negyedévre ugyanazt az 5%-os szint alatti arányt szajkózza.

Galéria megnyitása

Az üzletember szerint a Twitter egyértelműen szerződésszegést követett el. Ez a megállapítás azért fontos, mert ilyen alapon tud Musk úgy meghátrálni, hogy nem kell fizetnie, ugyanis a szerződésben korábban az szerepelt, hogy elállás esetén annak a félnek, aki meggondolja magát, 1 milliárd dolláros bánatpénzt kell fizetnie.

Musk korábban ironikusan arról beszélt, hogy a Twitter eddig nekik sem tudta bizonyítani, hogy tudná pontosan, mennyi a bot és a spam célokra fenntartott felhasználói profil, a perben viszont a bíróság előtt próbálkozhat majd meg ezzel. Ugyanakkor az is eléggé látványos, hogy Musk nem igazán szeretné, ha meg kellene jelennie a bíróságon. Először azt akarta, hogy csak nagyjából fél év múlva kerülhessen az ügy a bírák elé, most pedig, hogy megszületett a döntés az október 17-i kezdésről, úgy döntött, hogy nyilvános vitában próbálja rendezni az ügyet.

A Twitteren egy olyan bejegyzést tett közzé, melyben vitára hívta ki Parag Agrawal, a Twitter vezérigazgatóját, aki Jack Dorsey, alapító távozását követően vette át a mikroblog kormányát. „Ezennel kihívom @paraga-t egy nyilvános vitára a Twitter botok arányáról” - írja Musk. „Hadd bizonyítsa be a nyilvánosságnak, hogy a Twitteren 5 százalék alatt vannak a hamis vagy spam napi felhasználók!”

Galéria megnyitása

Elon Musk már több mint 100 millió követővel rendelkezik a Twitteren, és egyébként nagy népszerűségnek örvend, miközben persze a kritikusai szép számmal vannak. Sokan úgy gondolják, hogy Musk egyetlen célja, hogy leverje a vételárat, és az emberek szerint csak azért mondott be már annak idején is egy igazán nagyvonalú összeget, hogy a Twitter vezetésével egyáltalán el tudja kezdeni a tárgyalásokat.

Július közepén már 35 dollár alatt volt a részvények árfolyama, miközben Musk értékpapíronként 54,2 dolláros ajánlatot tett, azonban az elmúlt hetekben nagyon szép felívelés vette kezdetét, ami rossz hír az üzletember számára. A hír születésekor már 42 dollár felett járt az árfolyama, ezzel 32 milliárd dollár fölé ment a becsült piaci értéke, miközben a Tesla-vezér 44 milliárd dollárt ajánlott.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére