Elődjénél tizennégyszer gyorsabb az új Toshiba SoC

A 64 processzormagot tartalmazó újdonság nem csak magasabb számítási teljesítményt kínál, hanem hatékonyabb energiafelhasználás mellett is dolgozik.

Elődjénél tizennégyszer gyorsabb az új Toshiba SoC

A Toshiba 2008 folyamán már bemutatott egy különleges SoC egységet, amelyben 8 processzormag teljesített szolgálatot, ám a friss jövevény jelentősen felülmúlja elődjét – minden tekintetben. A 64 magos SoC egység tizennégyszer gyorsabb, mint elődje és a fejlettebb gyártástechnológia alkalmazásának köszönhetően jóval hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemel, mint nyolcmagos társa.

A korábbi, nyolc processzormaggal rendelkező SoC egység még 65 nm-es csíkszélességgel készült, ezzel szemben a 64 magos példány esetében már 40 nm-es, alacsony energiafogyasztásra optimalizált (LP - Low Power) gyártástechnológiát alkalmaztak a cég mérnökei, így az energiafelhasználás hatékonysága a korábbihoz képest 40-50%-kal javult.

Maga a chip egyébként 15 x 15 milliméteres mérettel bír és két darab fürtöt tartalmaz, amelyek egyenként 32 processzormagot rejtenek. A 209,3 négyzetmilliméteres magfelülettel rendelkező chip összesen 87,5 millió tranzisztort tartalmaz. A chip belsejében az egyes fürtökhöz 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótár is tartozik, ami fa topológia alkalmazásával, NoC (Network-on-chip) módszerrel kapcsolódik az adott fürthöz. A rendszer kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt is kapott.

A SoC belsejében még képfelismerő hardveres gyorsítók is helyet kaptak. A multimédiás alkalmazások esetében elérhető magas skálázhatóságot és az alacsony fogyasztást egy párhuzamosított firmware segítségével valósították meg. A rendszer egy MPEG4-AVC/H.264 formátumú, 1080ps- felbontású, 30 képkocka/másodperces sebességű videó dekódolását 500 milliwatt alatti fogyasztás mellett végzi, de 4K2K típusú, 15 képkocka/másodperces sebességű videót is képes dekódolni, méghozzá 800 milliwatt alatti fogyasztás mellett.

A 333 MHz-es magórajelen ketyegő újdonság 1,5 trillió műveletet tud elvégezni egyetlen másodperc leforgása alatt, ami tizennégyszer jobb, mint a 2008-ban bemutatott nyolcmagos SoC egység számítási teljesítménye.

A Toshiba új, 64 processzormagot tartalmazó SoC egysége várhatóan többféle területen is képes lesz helytállni, kezdve az ipari automatizálási feladatokat ellátó beágyazott rendszerektől egészen a felhasználókat megcélzó különböző digitális termékekig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward