Előállt az első 4G-lapkával az LG

Megalkotta az LG az első "piackész" LTE-szabvány szerinti 4G-lapkát. Ez a 13mm-es modem tehát gond nélkül belefér bármilyen mobilba, viszont el tudja érni az LTE elméleti csúcssebességeit is (ami elméletben 100Mb/s lefelé, és 50Mb/s fölfelé).

Előállt az első 4G-lapkával az LG

Megalkotta az LG az első "piackész" LTE-szabvány* szerinti 4G-lapkát. Ez a 13mm-es modem tehát gond nélkül belefér bármilyen mobilba, és el tudja érni az LTE elméleti csúcssebességeit is (ami 100Mb/s lefelé, és 50Mb/s fölfelé).

A gyakorlatban, valós világbeli körülmények között egy Windows Mobile-t futtató tesztkészüléken a lapka 60Mbit/s-el húzta le az anyagokat és 20Mbit/s-el küldte föl; ami ugyan elmarad az említett csúcstól, de nyilván sok függ a körülményektől is.

Az eredmény azonban mindenféleképpen áttörésnek tekinthető, és olyan mobiltelefonokat eredményezhet, amelyek már a mai vezetékes netkapcsolatokkal is felvehetik a versenyt. Így elvégre ideális viszonyok között egy 700MB-os videófájl is lehúzható lesz alig egy perc alatt, vagy épp egyszerre négy 1080p-s HD-filmet futtatni töltés közben.

Mi több, az LTE további erényei között szerepel még az a tény is, hogy a jelenlegi 3G-s kapcsolatokhoz képest jóval rövidebb várakozási időkkel dolgozik, és így sokkal alkalmasabb a kétirányú videóhívások lebonyolítására, valamint az online játékra is.

Az LG ugyan nem ment részletekbe a terveit illetően, de azt elárulta, hogy az első LTE-alapú mobilok érkeztét 2010-re várja, valamint "valamikor a jövőben" szándékában áll kiadni egy szintén LTE-szabvány szerinti laptop adapter-kártyát is. Utaltak arra is, hogy mindkettőnek az elérhetősége nagyban függ - érthető módon - az LTE-hálózatokhoz való hozzáférési lehetőségektől.

Pozitívum azonban, hogy a már meglévő 3G-s szolgáltatók elvileg különösebb gondok nélkül át tudnak majd állni az LTE-re is - amit az is jól mutat, hogy legalábbis Amerikában a nagy szolgáltatók is szintén 2010-re tervezik az LTE széleskörű bevezetését.

* LTE - Long Term Evolution = hosszútávú fejlődés

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward