Elő-bejelentés: AMD Bristol Ridge APU-k, notebookokba

Az AMD szétszórt néhány információmorzsát, valamint egy új, Bristol Ridge alapú konvertibilis noteszgépről is lehullott a lepel.

Elő-bejelentés: AMD Bristol Ridge APU-k, notebookokba

Elő-bejelentés: információmorzsák a mobil Bristol Ridge FX APU egységekkel kapcsolatban

Az AMD ma egy úgynevezett elő-bejelentés keretén belül árult el néhány részletet azzal kapcsolatban, mire számíthatunk a noteszgépekbe szánt következő generációs APU egységek esetében, már ami a teljesítményt illeti. A Bristol Ridge sorozat a Carrizo utódjaként érkezik, ma viszont csak néhány információmorzsát hintettek el, a tényleges rajtra csak a Computex 2016 folyamán, idén június elején kerül sor.

A Carrizo APU egységek még 2015 közepén jelentek meg, de csak és kizárólag a notebook szegmensre fókuszáltak, ahol 15 wattól 35 wattig terjedő TDP kerettel voltak elérhetőek a különböző modellek. A Carrizo APU egységekben Excavator processzormagok vannak. A Bristol Ridge APU egységek architektúra tekintetében minimális változáson estek át, így a Carrizo APU egységekhez képest szinte csak az új kétcsatornás memóriavezérlő jóvoltából kínálnak némi teljesítmény-növekedést – ennek mértéke 5-10% közötti. A 2014-es Kaveri APU egységekhez képest már nagyobb előrelépésre lehet számítani, hisz az AMD szerint ezen a téren akár 50%-kal jobb CPU teljesítmény elérésére is van mód.

A Bristol Ridge APU egységek alapját továbbra is Excavator processzormagok adják, amelyek mellé modelltől függően R5-ös vagy R7-es sorozatú iGPU kerül. A lapka továbbra is 28 nm-es csíkszélességgel készül, viszont a kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatást kétcsatornás DDR4-esre cserélték. (Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Carrizo fronton a beágyazott rendszerek szegmensét célzó modellek között már vannak DDR4-es memóriatámogatással ellátott példányok, de ezt csak zárójelben említjük meg, hogy teljes legyen a kép.)

Most, hogy nagyjából tiszta, milyen alapok köré épülnek a mobil Bristol Ridge APU egységek, ideje sorra venni azt a kevés információt, amit az AMD ma közkinccsé tett. Javarészt tesztprogram-eredményekről van szó, specifikációs táblázat sajnos nincs – de ez is több, mint a semmi.

A 15 wattos TDP kerettel gazdálkodó Bristol Ridge FX APU-t az Intel HD Graphics 520-as iGPU-val ellátott Skylake alapú Core i7-6500U központi egységével hasonlították össze: előbbi 2409, utóbbi pedig 1605 pontot kapott a 3DMark 11 Performance benchmarkjában, azaz a Bristol Ridge FX APU ezen a téren jelentősen gyorsabb riválisánál. Ugyanez az APU az előző generációs Carrizo APU egységhez képest ugyanebben a tesztben 23%-kal jobb grafikai teljesítményt mutatott. Az Intel vs. AMD csatához fontos még megemlíteni, hogy a Bristol Ridge FX APU esetében DDR4-1866 MHz-es, a Syklake platform esetében pedig DDR3-1600 MHz-es memória-alrendszert használtak. A 3DMark 11 eredmény alapján egyelőre komolyabb következtetéseket sajnos kár levonni.

A PCMark 8 v2 Home Accelerated tesztben, ami aktív OpenCL gyorsítás mellett futott le, a 15 wattos Bristol Ridge FX APU 5%-on belül végzett a Core i7-6500U processzorhoz képest, már ami az indexpontszámot illeti.

A 35 wattos Bristol Ridge FX APU ehhez képest Cinebench R15 alatt, egyetlen szálon futó teszt alkalmával 93,24 pontot kapott, ami a Core i7-6500U 125 pontos eredményéhez képest azért még masszív elmaradás – vagyis egyszálas teljesítmény tekintetében még mindig van hova fejlődni. Noha az AMD a 35 wattos TDP kerettel rendelkező Kaveri APU egységekhez képest 50%-os számítási teljesítmény növekedésről beszél a Bristol Ridge FX APU egységek esetében, az Intel megoldásaihoz képest még mindig elég nagy a lemaradás, ha az órajelenként elvégezhető számítási teljesítményt nézzük. No de majd a Zen architektúra esetében más lesz a helyzet – legalábbis nagyon reméljük.

Jön egy Bristol Ridge alapú konvertibilis noteszgép

A mobil Bristol Ridge APU egységek szállítását ma kezdte meg a vállalat, de ezzel együtt egy új konvertibilis noteszgép bejelentésére is sor került, ez pedig nem más, mint a 15,6 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott HP Envy x360-as modell.

A szűkszavú bejelentés alapján az Envy x360 kétmagos és négymagos AMD Bristol Ridge APU egységekkel egyaránt elérhető lesz, az viszont nem tisztázott, hogy ezek a termékek mekkora TDP kerettel gazdálkodnak. Maga a konvertibilis tábla egyébként 1080p-s és UHD kijelzővel egyaránt elérhető lesz, adattárolóként pedig merevlemezek és PCIe alapú NAND Flash megoldások szerepelnek majd az opciók felsorolásában.

A termék opcionálisan még opcionális infravörös kamerát is kaphat, amellyel kiaknázhatóak lesznek a Windows Hello szolgáltatásában rejlő lehetőségek. Az újdonság 18,8 milliméter vastag lesz és 2,2 kilogrammot nyom majd a mérlegen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward