Shop menü

ELLOPHATTA SCARLETT JOHANSSON HANGJÁT AZ OPENAI

Legalábbis ezzel vádolják a vállalatot, és fel is függesztették azt a hangmintát, melynek eredete a színésznő jogi csapata szerint megkérdőjelezhető.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ellophatta Scarlett Johansson hangját az OpenAI

A generatív mesterséges intelligencia egyre többször kerül elő visszaélések kapcsán, ami természetesen egyáltalán nem meglepő. Az viszont mindenképpen egy figyelemre méltó ügy, ami most az OpenAI és Scarlett Johansson között kibontakozott. A szektor piacvezetőjét azzal vádolta meg a színésznő jogi képviselete, hogy ellopták a hangját, de az OpenAI tagadja a dolgot.

A generatív MI színtér jelenlegi legfontosabb szereplője eltávolította az hangos módjából a Sky fantázianevű opciót, miután többen is úgy vélték, hogy az meglepő erőst hasonlóságot mutat Scarlett Johansson hangjához. Ez azonban csak a véletlen műve, legalábbis ezt állítja az OpenAI.

Galéria megnyitása

Egyebek mellett még a Saturday Night Live is foglalkozott azzal, hogy Sky szó szerint megszólalásig hasonlít Scarlett Johanssonra. A kritikákra reagálva az OpenAI úgy döntött, hogy felfüggeszti ezt a lehetőséget, de ezzel még egészen biztos, hogy nincs vége ennek az ügynek. Azonnal igyekezett egyértelművé tenni az OpenAI, hogy a gyors reakció és a felfüggesztés nem annak köszönhető, hogy elismerik a hibájukat. A hivatalos álláspont szerint csak a színésszel szembeni tiszteletből döntöttek így.

„Úgy gondoljuk, hogy az MI hangok nem utánozhatják szándékosan egy híresség jellegzetes hangját – Sky hangja nem Scarlett Johansson utánzása, hanem egy másik profi színésznőé, aki a saját természetes beszédhangját használja.” – olvasható az OpenAI közleményében. Ugyanakkor az esetből nagyon úgy tűnik, hogy az OpenAI-t nem különösebben érte meglepetésként az ügy. Ennek pedig nagyon egyszerű az oka.

Scarlett Johanssont állítólag tavaly megkereste az OpenAI, éppen azért, hogy adja a hangját a platform szolgáltatásához. Azonban a színész személyes okokra hivatkozva végül elutasította ezt a lehetőséget. És már ez sem a véletlen műve volt. Korábban Sam Altman arról beszélt, hogy a Her a kedvenc filmje, ahol a fejlett mesterséges intelligencia hangját Scarlett Johansson adja.

Galéria megnyitása

Annak ellenére, hogy a hangopciót nagyon gyorsan felfüggesztették, az OpenAI azonnal igyekezett kimenteni magát az ügyből azzal, hogy arról kezdett beszélni, hogy egy másik színésznek a hangja adja a Sky hangminta alapját. Ugyanakkor nem nevezték meg azt a bizonyos személyt, akiről szó van, és a hangja a jelek szerint meglehetősen hasonlít Scarlett Johansson hangjára. Az állítólagos Scarlett Johansson hanghasonmásnak azért nem adják ki a nevét, hogy megóvják a személyiségi jogait. Hiszen ki akarná azt színészként, hogy megtudja a világ, hogy az orgánuma hasonlít a kétszeres Oscar-díjra és ötszörös Golden Globe-díjra jelölt híresség hangjára?

Jelenleg egyébként öt különböző hangot lehet kiválasztani az OpenAI természetes hangon megszólaló mesterséges intelligenciájának, Női és férfi hangszínből is több áll rendelkezésre. És ezeket állítólag rengeteg egyéni jelentkező közül választották ki. Több mint 400 ember vett részt a speciális válogatáson.

Véletlenül sem akarunk összeesküvés elméleteknek alapot adni, de könnyen lehet, hogy a szóban forgó hangot nem feltétlenül teljesen véletlenszerűen választották ki. Igazság szerint elképzelhető, hogy az OpenAI a rendelkezésére álló eszközöket felhasználva keresett egy olyan színésznőt, akinek a hangja nagyon hasonlít Scarlett Johansson hangjára. Miután a jelek szerint nagyon vágyott erre, élen az alapítóval, Sam Altmannal.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére