Elkészült az Opera Mini a Samsung okosórájára

A Tizen rendszerű Gear S az első okosóra, ami teljes értékű böngészőt kapott.

Elkészült az Opera Mini a Samsung okosórájára

Az Opera Software szebb napokat is megélt már, de ez nem szegheti a fejlesztők kedvét, ha ki szeretnének kerülni a gödörből. Az egyre sikertelenebb asztali böngészős próbálkozásaik miatt a vállalat inkább a mobilos piac felé mozdul el.

Az Opera Minit talán már senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az egyik legismertebb telefonos böngésző. A Mini már az okostelefonok robbanásszerű terjedése előtt is milliónyi mobilról internetező ember életét könnyítette meg. A kisméretű program legnagyobb erényét az adattömörítés jelenti. Az Opera Miniben megnyitott weboldalak egy erre a célra szánt szerveren futnak keresztül, ami jelentős mértékben betömöríti a különböző adatcsomagokat. Az Opera Software általában azt hangoztatja, hogy 90 százalékkal kisebb adatforgalmat generál ilyen módon az alkalmazás, mint amennyit maga a meglátogatott honlap igényelne – és ezt valóban tudja is a Mini a saját statisztikái alapján. Ez a tömörítés szinte minden tartalommal működik már, egy ideje a videókat is összébb tudja zsugorítani a Mini (a konkurens Skyfire felvásárlásának köszönhetően), a képekkel meg kezdetektől fogva jól boldogul. Az Opera kis böngészője tehát rendkívül hasznos lehet, és ezúttal egy újabb felhasználási területre is betette a lábát.

Megjelent a Mini Tizenre szabott kiadása, ami a Samsung Gear S okosórával kerül majd bevetésre. A friss applikációnál kihangsúlyozták, hogy semmilyen kompromisszumra nem kell számítani, minden ugyanúgy támogatott a karórán futó böngészőben, mint más típusú készülékeken. A Gear S esetében egy 2 hüvelykes megjelenítőn kell majd bizonyítania az Opera Mininek a rátermettségét. Ez azonban egyáltalán nem újdonság a szoftver számára, hiszen az egészen apró kijelzős feature phone-okra is hosszú évek óta optimalizálják a programot. Ráadásul a működés során a teljesítményre sem lehet panasz, hiszen ez a Samsung karóra egyáltalán nem gyenge hardvert foglal magában. Két 1 GHz-es órajelen üzemelő processzormag és 512 MB-nyi rendszermemória gondoskodik majd a jelentős mértékben összetömörített adatokból felépülő lapok mozgatásáról.

Az Opera Mini amellett, hogy tényleg minimális adatforgalom mellett képes megjeleníteni a kívánt weboldalakat, más extrákkal is szolgálni fog a Gear S-en (is). Megkapja a karóra a Speed Dialt, ami a favorizált honlapokat rendezi egy listába, ezáltal a felhasználó pillanatok alatt elérheti az általa fontosnak tartott tartalmakat. Továbbá nem hiányzik a Smart Page funkció sem, mely a legsűrűbben látogatott weblapok alapján gyűjti össze a legfrissebb híreket, és kezeli a közösségi oldalakon történt változásokat is, mindezt kategóriákra bontva. Valamint benne van a privát böngészés lehetősége is, ezt aktiválva semmilyen előzményt és más nyomot nem hagynak maguk után az oldalak.

A Samsung már több mint ezer alkalmazást kínál a Gear S okosórához, amikkel a vállalat szerint teljes mértékben ki lehet aknázni a készülékben rejlő lehetőségeket. Mostantól egyebek mellett már böngészni is tudnak majd úgy a felhasználók, hogy ahhoz ne kelljen elővenni a zsebben lapuló okostelefont.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward