Elkészült az első pormentes PC ház?

Az S2innovation egy okos megoldással rukkolt elő, ami megakadályozza, hogy a por a számítógépházba kerüljön, méghozzá úgy, hogy a rendszer szellőzése is megmarad.

Elkészült az első pormentes PC ház?

Az S2innovation 1999 óta tevékenykedik a számítógép piacon, így abszolút nem számít újoncnak. A vállalat nevét eddig ettől függetlenül nem igazán hallhattuk, legalábbis átlagfelhasználóként, ám most egy újításnak köszönhetően végre világhírre is szert tehetnek a cég mérnökei.

A számítógépházak szegmensében komoly problémát jelent az, hogy a port a gépházon kívül tartsák: a cél érdekében egyre több számítógépház rendelkezik mosható, kivehető szűrőkkel, amelyek a por túlnyomó részét tényleg házon kívül tartják. Ezeket a szűrőket rendszeresen takarítani kell, ugyanis a por a párával keveredve összeáll a szűrők előtt, sőt, egy idő után el is tömíti őket, ami a rendszer szellőzésének drasztikus romlásához vezet. Az összegyűlt por a szellőzés hatásfokának rontásával extrémebb esetben akár tűzveszélyt is előidézhet.

A mosható, kivehető porszűrők tehát szükségmegoldásnak jók, de nem tökéletesek, így az S2innovation mérnökei hosszas kutatás és fejlesztés után előálltak egy jobb megoldással, ami az S-Filter nevet kapta. Az S-Filter egy speciális felépítésű henger, amelynek előlapjának közepén egy kör alakú lap húzódik. A kör szélei és a henger pereme között egy viszonylag szűk résen át áramlik be a ventilátor által beszívott levegő, ami a hengerbe érve örvényleni kezd.

Az örvénylés közben keletkező centrifugális erő miatt a porszemek beleesnek a henger alján elhelyezett gyűjtőtartályba, a tiszta levegő pedig folytathatja útját a friss levegőre vágyó hardverkomponensek felé. A portartály (Dust-Box) egyszerűen kitisztítható, hiszen a ház előlapja felől egy mozdulattal kivehető, mint egy autós hamutartó.

Az újítás bemutatásához a gyártó egy számítógépházat is készített, ez az AXIOM Pro nevet kapta. Ebben a kuckóban már jelen van a fentebb említett S-Filter technológia, amelynek működését az alábbi videó szemlélteti.

Az újítás összességében működőképesnek és ötletesnek tűnik, de hogy valóban az-e, arról majd csak az első részletesebb, hosszabb távú tapasztalatszerzésen alapuló tesztek rántják le a leplet.

Maga az AIXOM Pro számítógépház egyébként szintén érdekes jelenség, ugyanis fejhallgató előerősítővel érkezik, tetején pedig SATA merevlemez dokkoló is helyet kapott.

A ház belsejében élükre állítva foglalnak helyet a különböző adattárolók: 3,5 colos példányokból maximum 4, 2,5 colos adattárolókból pedig maximum 8 fér el a játékosoknak szánt termékben. A meghajtókhoz természetesen rezgéscsökkentő rögzítés is jár.

Az alaplap rendhagyó elrendezéssel foglal helyet a házban, így a videokártyák hűtői a megszokottal ellentétben nem lefelé, hanem felfelé néznek, a processzor és a processzorhűtő pedig közvetlenül a ház alján lapuló tápegység felett kapott helyet.

A rendhagyó elrendezés a pormentességet szolgálja. A ház hátulján, a folyadékhűtő rendszerek csöveinek kivezetését segítő furatok is kaptak egy-egy dugót, így ha nem használjuk őket, itt sem jöhet be a por.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új számítógépház mikor kerül a boltok polcaira, így várható ajánlott végfelhasználói ára sem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward