Shop menü

ELKÉSZÜLT AZ ELSŐ MINI-ITX FORMÁTUMÚ FOUNDERS EDITION GEFORCE VIDEOKÁRTYA, ÉS EZ NEM AZ NVIDIA ÉRDEME

Egy lelkes felhasználó jóvoltából egy igazán különleges videokártya készült, ami talán az Nvidia csapatát is megihleti majd.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elkészült az első Mini-ITX formátumú Founders Edition GeForce videokártya, és ez nem az Nvidia érdeme

Az Nvidia kínálatában régóta jelen vannak Founders Edition sorozatú, a vállalat mérnökei által tervezett videokártyák, amelyek jellegzetes dizájnnyelvük jóvoltából nagyban különböznek az AIB partnerek által tervezett termékektől. Hivatalosan ezt az elnevezést a GeForce GTX 10-es sorozattól kezdve használják, ám a Founders Edition modellekre jellemző stílusjegyek korábban is jelen voltak az akkoriban még egyszerűen csak referencia modellnek nevezett Nvidia videokártyákon.

A Founders Edition modelleket sokan szeretik, ám nekik némi hiányérzetük is lehet, ugyanis az Nvidia csapata eddig még nem készített olyan Founders Edition sorozatú GeForce videokártyát, ami tökéletesen kompatibilis lenne a Mini-ITX formátumú rendszerekkel. Utóbbiakhoz rendszerint 170 milliméter hosszú videokártya dukál, hiszen maga a Mini-ITX alaplap is 170 x 170 milliméteres alapterülettel bír, így a videokártya nem lóg túl az alaplap szélén.

Galéria megnyitása

Az egyik lelkes rajongó, aki Clashmains_2-account névvel képviselteti magát a Reddit virtuális hasábjain keresztül, gondolt egy merészet nemrégiben, és vásárolt egy  Gainward GeForce RTX 3060 Pegasus videokártyát, valamint egy 3D nyomtatót is annak érdekében, hogy elkészíthesse az első Mini-ITX kompatibilis Founders Edition videokártyát.

A „donornak” használt videokártya pont 170 milliméter hosszú, így csak egy megfelelő hűtőborítást kellett hozzá fabrikálni, valamint a gyári ventilátort is kisebb átmérőjűre kellett cserélni annak érdekében, hogy a Founders Edition sorozatú videokártyákra jellemző formavilág az apróságon is tetten érhető legyen. A siker érdekében egy 92 milliméteres átmérőjű ventilátorra esett a választás a Noctua kínálatából, ami nemcsak halkan, de megfelelő légszállítás mellett is üzemel, azaz ideális választás a feladatra.

Galéria megnyitása

Az első feladat az volt, hogy a videokártya méreteit figyelembe véve egy 3D-s terv készüljön, amelynek segítségével később a kész borítás is létrehozható. A 3D-s tervezés elég jól sikerült, majd a 3D-s modell felszeletelését követően következhetett a 3D nyomtatás, amivel most először próbálkozott a lelkes modder. Mivel ezen a téren nem rendelkezett kellő tapasztalattal, illetve első körben csak a dizájn működőképességét szerette volna letesztelni, a PLA filamentre esett a választás, ami ebben a „forró” környezetben nem túl életképes, hiszen 60-80 Celsius fok között elkezd képlékennyé válni, azaz elveszítheti a formáját és így a kinyomtatott komponens funkciója is veszélybe kerül. A segítőkész közösség javaslatára a következő, immár végleges modell ABS vagy PETG alapokon nyugodhat, így a termelődő hő sem jelent majd problémát.

Ahhoz képest, hogy első próbálkozásról van szó, a végeredmény egészen jó lett. Némi finomhangolást követően még szebb termék készülhet, ami sokak fantáziáját mozgathatja meg – nincs kizárva, hogy ennek hatására később Founders Edition köntöst viselő, Mini-ITX kompatibilis GeForce RTX 4060-as videokártyák is készülhetnek majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére