Elkészült az Electrolysis alapú Firefox

A 48-as kiadás esetében még sok feltételnek kell teljesülnie az újítás aktiválásához, ám ha minden rendben, akkor sem biztos, hogy aktív lesz az Electrolysis.

Elkészült az Electrolysis alapú Firefox

A Firefox fejlesztését végző csapat már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy készül a webböngésző speciális, Electolysis alapú változata, amely bizonyos böngésző komponenseket különálló folyamatokba szervez. Ez jótékonyan hat mind a teljesítményre, mind a biztonságra, sőt, bevetését követően sokkal kevesebb webböngésző-összeomlásra lehet majd számítani, mint korábban. A fejlesztők szerint ilyen komoly előrelépésre még sosem került sor a Firefox „történelmében”.

Az újítás persze első körben csak nagyon kevés felhasználó számára lesz elérhető, ugyanis a szakemberek egyelőre arra kíváncsiak, mennyire stabil és használható a friss szoftver, ha éles bevetésre kerül sor. Az Electrolysis aktiválásához több feltételnek kell teljesülnie. Egyrészt az adott konfigurációnak Windows XP-nél újabb operációs rendszert kell futtatnia, nem használhat bővítményeket és képernyő-olvasókat, valamint azok a nyelvek sem támogatottak, amelyeknél az írás és olvasás jobbról balra történik. A felsorolt kritériumokat teljesítő felhasználóknak mindössze 1%-ánál kapcsolják be az Electrolysis funkciót. Amennyiben a visszajelzések pozitívak, és semmi komolyabb problémára nem derül fény, akkor a későbbiekben a Firefox 48 használók 50%-ánál teszik elérhetővé az újítást.

A későbbiekben az Electrolysis szélesebb körben is elérhetővé válik. A Firefox 49-es kiadásától kezdve azok is elérhetik az újítást, akik egy szűkebb listán szereplő jóváhagyott bővítményeket használnak. A Firefox 50-es kiadásától azokhoz a bővítményekhez is elérhető lesz a funkció, amelyek a Mozilla WebExtensions Framework segítségével készültek, vagy kompatibilisek az újítással. A Firefox 51-es változatától kezdve a képernyő-olvasók támogatása is megérkezik, valamint azokon a nyelveken is használhatóvá válik az Elektrolysis, amelyeknél jobbról-balra történik az olvasás és az írás. Az Electrolysis fejlődésének köszönhetően később az egyes böngészőfülek is külön folyamatokba kerülnek, ám erre majd csak a következő év első felében kerül sor.

Az új funkció a fejlesztők reményei szerint segít, hogy a Firefox ismét teret hódítson magának a webböngészők szegmensében, ahol egy ideje igencsak gyengélkedik. A NetMarketShare legfrissebb adatai szerint a Firefox kombinált piaci részesedése jelenleg 8,1%-on áll, így az 5,1%-os részesedéssel bíró Microsoft Edge webböngészőt ugyan megelőzi, de az Internet Explorer 29,6%-os és a Chrome közel 51%-os piaci részesedéséhez képest nagyon le van maradva.

A Firefox 48-as kiadása innen tölthető le.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward