Elkészült az egységes notebooktöltő szabvány

Az IEC elkészült a szabvány első kiadásával, de a nagy és neves gyártók nem tolonganak érte.

Elkészült az egységes notebooktöltő szabvány

Az International Electrotechnical Comission (IEC) bejelentette, hogy elkészült az univerzális notebooktöltő szabvány első, globálisan érvényes kiadásával. A szabvány által meghatározott notebooktöltő különlegessége, hogy széles körben képes együttműködni a notebookokkal, így több noteszgép használata esetén elég lenne egyetlen egy akkumulátortöltőt magunkkal cipelni – feltéve, ha az új szabványt a szóban forgó noteszgépek is támogatják. Utóbbira egyelőre sajnos nincs esély, ugyanis jelenleg még egyik gyártó sem alkalmazza a szabványt, de ez a helyzet a jövőben megváltozhat.

Az új szabvány természetesen meghatározza a notebooktöltő legfontosabb tulajdonságait, beleértve a csatlakozók kialakítását és a teljesítményt is.

Az univerzális notebooktöltőknek nem csak a kényelem miatt van létjogosultságuk, hanem azért is, mert segíthetnek a vásárlók költségeinek csökkentésében, hiszen új notebook vásárlásakor nem feltétlenül kell majd új akkumulátortöltőt is venni, ha a korábbi noteszgép is a szabvány által meghatározott akkumulátortöltőt használta. További pozitívum, hogy a szabvány bevezetésével csökkenhet az akkumulátortöltőkhöz kapcsolódó elektronikai hulladék mennyisége, ami jelenleg éves szinten nagyjából félmillió tonnára tehető. Ha minden noteszgéphez ugyanolyan akkumulátortöltőt használhatunk, akkor nem kell mindegyikhez külön töltőt vásárolni, ami a későbbiekben az elektronikai hulladék mennyiségének csökkenését eredményezi.

Sajnos az IEC notebooktöltő szabványa iránt egyelőre nem igazán érdeklődnek a nagyobb, nevesebb noteszgép gyártók, márpedig nélkülük mit sem ér az egész kezdeményezés. Ahhoz, hogy a szabványnak értelme legyen, minél több gyártónak fel kéne sorakoznia mögé, ám ez nem esik egybe a gyártók érdekeivel. Az akkumulátortöltők gyártásában és forgalmazásában túl nagy pénz van ahhoz, hogy csak úgy lemondjanak róla az egyes cégek: amennyiben egy notebook akkumulátortöltője meghibásodik vagy elveszik, a gyártótól kell újat vásárolni, hiszen az univerzális akkumulátortöltő nem mindig jelent járható utat. Az ebből származó bevételről a vállalatok a jelek szerint nem akarnak lemondani.

Reméljük, idővel a helyzet változik majd – felhasználói szemszögből nézve abszolút nem felesleges a szabvány, de ha hátat fordítanak neki a gyártók, akkor halálra van ítélve.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward