Elkészült az AMD alacsony fogyasztású szerver platformja

Az új hatmagos rendszerrel a cég az évek óta tartó kritikák végére akar pontot tenni.

Elkészült az AMD alacsony fogyasztású szerver platformja

Sok kritika érte az AMD-t régebben, hogy az Intelhez képest magasabb fogyasztású processzorokkal rendelkezik a szerver piacon, miközben a desktop vonalon rendre jelent meg energiatakarékos példányokkal. Az év második felében debütáló Adelaide platform szakít ezzel a rossz hagyománnyal.

A Lisbon kódnévre hallgató hatmagos processzor képezi majd a rendszer alapját, az 1.5 (Opteron 4158EE) és 1.6 (Opteron 4160EE) GHz-es központi egységek mindössze 35W-os TDP-vel rendelkeznek, ráadásul a hozzájuk kapcsolódó AMD SR5650-es északi híd a maga 22 szálú PCI-Express vezérlőjével is beéri átlagban 9.6W-tal.

Természetesen az alacsony fogyasztásnak ára is van, hiszen az Adelaide platform elképzelhető, hogy csak a HyperTransport link első generációját tartalmazza majd, erre enged következtetni az új, alacsony fogyasztású Opteron processzorok kiszivárgott specifikációja is, ahol egységenként két HT1 szálat emlegetnek. Összesen hat memória foglalat áll majd rendelkezésünkre processzoronként, a CPU-ba épített kétcsatornás DDR3 memóriavezérlő pedig legfeljebb 1066 MHz-es sebességre képes, viszont támogatja az alacsony fogyasztású modulokat is.

Az AMD új hatmagos szerver processzorai magonként 512 kB L2 cache-t és egy közös 3 MB-os L3 cache-t tartalmaznak majd, lábkiosztásban pedig kompatibilisek lesznek az LGA 1207-es foglalattal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward