Elkészült a világ első 64 rétegű 3D NAND Flash memóriachipje

A 64 rétegből álló, BiCS3 technológiára támaszkodó újdonság első körben 256 Gb-es adattároló kapacitással érkezik, de 512 Gb-es változat is jön majd belőle.

Elkészült a világ első 64 rétegű 3D NAND Flash memóriachipje

A Western Digital a Toshibával közösen egy új, 64 réteggel rendelkező NAND Flash memóriachipet fejlesztett, amely cellánként három bitet tároló TLC lapkák köré épül, méghozzá BiCS3 technológia szerint rétegezve. A munkában tulajdonképpen az immár Western Digital tulajdonban lévő SanDisk szakemberei segédkeztek, akik a Toshiba csapatával fejlesztették ki az új memóriachipet.

A szóban forgó memóriachip 64 darab TLC NAND Flash lapkája összesen 256 gigabites adattároló kapacitással rendelkezik, így egy ilyen BiCS3-as chip 32 GB-nyi adatot tud elszállásolni. Ez komoly előrelépés a korábbi megoldáshoz képest, ami csak 48 réteggel gazdálkodott. Arról egyelőre nem esett szó, hogy a lapkák pontosan milyen gyártástechnológiával készültek, de alighanem rövidesen ez is kiderül. Az viszont már nem titok, hogy később 512 gigabites példány is készül.

A lapkarétegek növeléséből a Toshiba szerint több előny is származik. Egyértelmű előrelépés, hogy több lapka egymásra rétegezésével növekszik az adatsűrűség és így az adattároló kapacitás is nagyobb lesz. További jó hír, hogy ezzel együtt az egy gigabájtra jutó költség is csökken, ami kedvezőbb árú SSD meghajtók piacra dobására ad lehetőséget. A chipeket egyébként a Yokkaichi területén található New Fab 2 üzemben, Japánban gyártják.

A 64 rétegből álló 256 gigabites BiCS3-as TLC NAND Flash chip első mintapéldányait már ebben a negyedévben megkaphatják az OEM partnerek, a sorozatgyártás pedig a negyedik negyedév folyamán indulhat meg. Az újdonságok köré épülő adattárolók nem sokkal ezután el is kezdhetnek szállingózni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward