Elkészült a SATA szabvány 3.2-es kiadása

Az új szabvány új formátumok támogatását hozza be, de emellett energiahatékonyság és teljesítmény tekintetében is történt némi előrelépés

Elkészült a SATA szabvány 3.2-es kiadása

A SATA IO szakemberei véglegesítették a SATA szabvány 3.2-es kiadását, amelynek előzetes változata az idei év januárjában mutatkozott be. A végleges szabvány már tartalmazza a SATA Express szabvány specifikációját is, amely a SATA és PCI Express alapú adattároló egységek "együttélését" könnyíti meg azáltal, hogy a szabványos port mindkét tábor tagjait gond nélkül fogadja. Emellett történt némi előrelépés energiahatékonyság tekintetében, bemutatkozott néhány friss SATA formátum és a hibrid adattároló rendszerekhez is érkezett némi optimalizáció.

Az újítások közül az egyik legfontosabb a SATA Express szabvány, amihez új csatolófelület is tartozik. A SATA Express csatolón keresztül PCI Express és SATA alapú adattároló rendszerek egyaránt működhetnek. A PCI Express technológia 3.0-s kiadásának köszönhetően két sávval 2 GB/s-os adatátviteli sávszélesség érhető el, ami komoly előrelépés a SATA szabvány jelenlegi leggyorsabb, 6 Gbps-os adatátviteli sávszélességet biztosító kiadásához képest.

SATA Express csatolófelület

A PCI Express csatolófelület által kínál extra sávszélesség költséghatékony megoldás az SSD meghajtók és az éppen szárnyaikat bontogató SSHD meghajtók - más néven hibrid merevlemezek - teljesítményének optimalizálásához. Azok az adattárolók, amelyeknek nincs szükségük a PCI Express sávok által biztosított extra sávszélességre, továbbra is működhetnek SATA módban. Utóbbiak közé tartoznak a tradicionális merevlemezek, illetve az optikai meghajtók is.

A SATA szabvány 3.2-es verziója a fentiek mellett az M.2-es formátum támogatását is magában foglalja. Ennek a formátumnak köszönhetően parányi SSD meghajtók készíthetőek, amelyek helytakarékosan alkalmazhatóak táblákban és ultravékony noteszgépekben. Az M.2-es formátum - amit korábban NGFF néven emlegettek, és amit a PCI-SIG szakemberei definiáltak - elég sokoldalú, hiszen a PCI Express és a SATA adattárolók mellett USB-s egységek, WiFi kártyák és WWAN adapterek fogadására is alkalmas.

A SATA szabvány 3.2-es kiadásának kulcsfontosságú újításai:

[list type="unordered"]

[*]microSSD: Egy formátum, amely egyetlen chipből álló, helytakarékos beágyazott SSD meghajtók készítésére alkalmas

[*]Universal Storage Module (USM): Cserélhető, bővíthető adattároló, ami elsősorban szórakoztatóelektronikai eszközökben kaphat helyet. A SATA szabvány 3.2-es kiadásában már az USM Slim formátum is szerepel, ami vékonyabb, kisebb eltávolítható adattárolók készítésére ad lehetőséget, mint az eredeti USM szabvány

[*]DevSleep: A jelenleg elérhető legenergiatakarékosabb készenléti üzemmód, amelyben az adott adattároló csaknem teljesen áramtalanítja magát annak érdekében, hogy a folyamatosan bekapcsolt, folyamatosan online mobil konfigurációk - mint például az ultrabookok - által támasztott követelményeknek maradéktalanul megfeleljen.

[*]Transitional Energy Reporting: Az eljárás jóvoltából az adott rendszer részletes információt kap az adott SSD meghajtóval kapcsolatban, így hatékonyabb energiamenedzsmentet alkalmazhat hozzá.

[*]Hybrid Information: Egy olyan mechanizmus, amelynek köszönhetően a rendszer és a hibrid adattároló között adat-gyorsítótárazással kapcsolatos információcsere zajlik, ezáltal javul az adott hibrid adattároló (SSHD) teljesítménye.

[*]Rebuild Assist: Egy hatékony eljárás, ami felgyorsítja a RAID tömbök újrakonfigurálásának folyamatát.

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward