Elkészült a piac első 8 Gb-es LPDDR4-es memóriachipje

Az új lapka 50%-kal gyorsabb a leggyorsabb LPDDR3-as és DDR3-as memóriachipeknél, emellett fogyasztása is kedvező, hiszen 40%-kal kevesebb áramot igényel, mint az előző generációs megoldások.

Elkészült a piac első 8 Gb-es LPDDR4-es memóriachipje

A Samsung mérnökei gőzerővel dolgoznak azon, hogy a vállalat a lehető legfejlettebb memóriachipeket kínálhassa a piac szereplői, illetve a vásárlók számára. A vállalat novemberben tette elérhetővé partnerei számára a világ legkisebb és legvékonyabb 6 Gb-es LPDDR3-as memóriachipjét, most viszont egy 8 Gb-es LPDDR4-es memóriachipről hullott le a lepel, amely 2014 folyamán áraszthatja el a felsőkategóriás mobil eszközök szegmensét.

A 8 Gb-es LPDDR4-es memóriachip adatsűrűség, fogyasztás és teljesítmény tekintetében az elérhető legjobb szintet képviseli: segítségével az alkalmazások rugalmasabban, nagyobb teljesítmény mellett futnak, növekszik az akkumulátoros üzemidő és a nagyfelbontású (érintő)kijelzők használata is zökkenőmentesebb.

A szóban forgó memóriachip 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készül és lapkánként félelmetesen magas, 1 GB-os kapacitást nyújt, azaz a DRAM piac legnagyobb adatsűrűséggel rendelkező megoldásának mondható. Négy darab ilyen 8 Gb-es lapka egyetlen tokozásban történő egyesítésével 4 GB-os LPDDR4-es memóriachip készíthető, ami a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményt biztosítja.

A 8 Gb-es LPDDR4-es memórialapka LVSTL (Low Voltage Swing Terminated Logic) I/O csatolót használ, amelynek az LPDDR4-es szabványban történő rögzítését korábban maga a Samsung javasolta a JEDEC illetékeseinek – és a csatoló időközben az LPDDR4 szabvány részévé is vált. Az új csatolófelület jóvoltából egy-egy LPDDR4-es chip érintkezőnként 3200 Mbps-os adatátviteli sebességet kínál, ami a jelenleg sorozatgyártásban lévő, 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készülő leggyorsabb LPDDR3-as memóriachipekhez képest kétszer magasabb érték.

Összességében az LPDDR4-es memóriachipek a leggyorsabb LPDDR3-as és DDR3-as memóriachipeknél 50%-kal nagyobb teljesítményt kínálnak, 1,1 voltos üzemi feszültség alkalmazása mellett pedig 40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, ami igencsak pozitívan hat az akkumulátoros üzemidő alakulására.

Az új memóriachip sorozatgyártása 2014 folyamán indulhat meg. A 8 Gb-es LPDDR4-es lapka az UHD felbontású kijelzőt használó okostelefonokban, táblákban és ultravékony noteszgépekben kap helyet, de a vállalat a nagy teljesítményt igénylő hálózati eszközökben is beveti majd legfrissebb fejlesztését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward